Smederevci ne veruju u rezervni plan


20. februar 2013. PRIVREDA – Gotovo da nema Smederevca koji je poverovao da država zaista ima plan „B“ ukoliko bi Rusi odustali od partnerstva u Železari, kako već drugi put najavljuje ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Za radnike te fabrike ovo je nova kupovina vremena i smirivanje strasti u Smederevu. Oni su nakon godinu dana zasićeni rezervnih planova koji se ne realizuju, obećanja i neizvesnosti. Sve je manje nade da će ruski „Uralvagonzavod” „spasti” fabriku sablasno praznih pogona i ugašenih peći.

– Čemu da se nadamo kad stalno stižu oprečne informacije. Rusi samo što nisu stigli, posle nekoliko dana su blizu, a onda su ponovo daleko. Pred istek svakog tendera država ima neki novi plan,dok fabrika stoji, a mi sedimo kod kuće, ogorčen je inženjer održavanja u fabrici, koji nije želeo da mu objavimo ime.

Lider sindikata „Sloga” Željko Veselinović, deli radničke sumnje.

– Da bi se ponovo pokrenula proizvodnja u smederevskoj Železari potrebno je na stotine miliona evra. To nije realno, jer država nema para, niti je ta investicija planirana u budžetu Srbije, kaže Veselinović i dodaje da je rano da se pregovori reše do kraja meseca, kako je poručio državni vrh.

Naš sagovornik procenjuje da Rusi ni za džabe ne žele da budu isključivi vlasnici Železare, jer ne postoji ekonomski interes za to. Država i UVZ pregovaraju za strateško partnerstvo u nekoliko srpskih fabrika u paketu, tvrdi Veselinović. Reč je o fabrici železničkih vozila„ Želvoz” iz Smedereva, kruševačkom „ 14. oktobru”, „Fabrici vagona” iz Kraljeva i delovima MIN-a iz Niša. Železara u Smederevu je najproblematičnija za ruskog partnera, a ujedno i najkrupniji zalogaj. Treba zbrinuti i uposliti 5.500 radnika i pokrenuti proizvodnju od nule, a to je veliki balast, prenosi Veselinović mišljenje ruskih sindikalaca.

Nema ništa od Železare ako se ne postigne dogovor za ceo paket. UVZ ima primarnu proizvodnju borbenih vozila i vagona, pa im je fabrika u Smederevu najmanje poželjna. Lim jeste njihova osnovna sirovina, ali u ovom slučaju to bi bilo preskupo, ukoliko ne uzmu i srodne fabrike u paketu, tvrdi lider Sloge.

Naš sagovornik veruje da bi ovaj dil Srbije i Rusije bio regulisan međudržavnim sporazumom poput onog sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Međutim, još niko ne zna kada će se i kako okončati pregovori.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je početkom nedelje da je država spremila i drugu varijantu za Železaru koju će objaviti iduće nedelje nakon razgovora sa sindikatima i menadžmentom fabrike. Do tada se očekuje da se ruska kompanija konačno izjasni.

Trenutno je oko 95 posto zaposlenih na plaćenom ili godišnjem odmoru i primaju 60 odsto od plate. Na njihove račune mesečno stigne između 20.000 i 40.000 dinara, što je drastično manji prosek u odnosu na godinu pre kada je otišao Ju-Es stil. Do tada su uz prekovremeni rad pojedini radnici u proizvodnji mesečno zarađivali i više od sto hiljada dinara.

Posledice gašenja proizvodnje u Železari trpi i lokalna privreda,a gradski budžet „kraći” je za oko 120 miliona dinara. Prvu visoku peć ugasio je Ju-Es stil u proleće 2011. godine, a druga joj se pridružila u julu prošle godine. Železara Smederevo je od kraja januara 2012.u državnom vlasništvu pošto ju je Vlada Srbije simbolično za jedan dolar otkupila od američkih vlasnika.Tender je produžavan više puta,a ovaj poslednji za izbor strateškog partnera ističe 28.februara.

Izvor: Politika