Smederevac osvojio srebro na Svetskom prvenstvu u brzoj telegrafiji


23. oktobar 2012. DRUŠTVO – Smederevac, Goran Hajošević, osvojio je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u brzoj telegrafiji, održanom u Baetenbergu, u Švajcarskoj.

Od 17. do 21. oktobra, u mestu Beatenberg (Švajcarska) održano je 10. Svetsko prvenstvo u brzoj telegrafiji (Morzeovoj azbuci).

Republiku Srbiju predstavljali su Julija Veljić, Snežana Batrićević i Goran Hajošević.
U do sada najtežoj konkurenciji, uz učešće više od 100 takmičara iz oko 20 država, uglavnom Istočne Evrope, u disciplini simulacije uspostavljanja radio amaterskih veza, Julija Veljić je u kategoriji veteranki osvojila bronzanu medalju.

U istoj disciplini, ali u kategoriji seniora, Goran Hajošević je, nakon trogodišnje pauze, postavio novi svetski rekord, koji je bio ponovo oboren do kraja dana od strane takmičara iz Bugarske, pa je, i uz svetski rekord, Goran morao da se zadovolji drugim mestom na svetu.

Bio je to lep način da se obeleži 15 godina takmičenja na svetskim i evropskim prvenstvima. Prethodna ostvarenja su svetsko zlato 2005, evropsko zlato 2006, svetska bronza 2007, evropsko zlato 2008, svetsko srebro i bronza 2009.

Postavljeni svetski rekord je 6. po redu koji je Goran ostvario u disciplinama brze telegrafije, a dva su još uvek važeća – najveći broj ostvarenih veza u 5 minuta (2005 godina), i prvi čovek koji je dešifrovao Morzeovu azbuku pri brzini od 1.000 znakova u minuti.

Izvor: smederevo.org.rs