Smederevac najbolji junior na međunarodnom takmičenju kompozitora u SAD


22. februar 2013. DRUŠTVO – Mladi kompozitor iz Smedereva, Veljko Nenadić, pobednik je (do 14 godina) velikog međunarodnog takmičenja kompozitora u Sjedinjenim Američkim Državama, a nagrada će mu biti uručena 17.jula u Beču.
Veljko Nenadić je rođen 01.08.1998. godine u Smederevu. Učenik je šestog razreda muzičke škole „Kosta Manojlović” i osmog razreda osnovne škole „Dr Jovan Cvijić” u Smederevu.

Muzičku školu upisuje 2007. godine, odsek klavir u klasi profesorke Vere Jašmak. Od 2008. godine klavir mu predaje današnja profesorka Ivana Krstić.

Veljko je učestvovao na mnogobrojnim značajnim klavirskim takmičenjima u zemlji i osvojio 16 nagrada od kojih su značajnije: Prva nagrada: Josip Slavenski, Beograd 2010.g, zatim 2011. i 2012., prva nagrada: Josip Slavenski, Novi Sad, 2011 .- Festival na Ubu – prva nagrada i 2011. treća nagrada na Republičkom takmičenju.

Pored dara za sviranje klavira Veljko pokazuje izuzetan talenat za komponovanje. Svoju prvu kompoziciju je komponovao sa 10 godina. Do sada je učestvovao na 4 takmičenja mladih kompozitora i na sva 4 pobedio. 2010. pobeđuje na takmičenju mladih kompozitora „Play The Sound” u Zemunu sa kompozicijom „Božićni valcer”.

Sa tadašnjih 11 godina, pobedio je u konkurenciji uzrasta do 15 godina. 2011. godine takođe pobeđuje na istom takmičenju sa kompozicijom Sonata VN – 1. 2012., osvaja prvu nagradu na republičkom takmičenju „Fedemus” deca kompozitori sa kompozicijom „Vir”.

Krajem januara 2013. godine postiže svoj najveći uspeh kada po prvi put nastupa na velikom međunarodnom takmičenju kompozitora „Golden Key Music Festival – Piano Composition Competition” u i osvaja prvo mesto u konkurenciji juniora (do 14 godina) iz celog sveta (Australija, Rusija, Kina, Kanada, SAD i druge), sa kompozicijom „Balkanska Svita” koja ima 3 stava: „Vir”, „Legenda” i „Lavirint”.

Kao pobednik 17. jula ove godine treba da primi diplomu, zlatnu medalju i da nastupi u Beču, u čuvenoj dvorani Ehrbar Hall, gde su nekada nastupali Johanes Brams, Gustav Maler i mnogi drugi velikani klasične muzike.
Veljko je za „Balkansku svitu” veliku inspiraciju našao u bogatom muzičkom nasleđu Srbije, Balkana i Vizantije i time na pravi način predstavio kulturu i tradiciju svoje zemlje.

Nenadić je do sada komponovao desetak kompozicija za klavir i nekoliko za orkestar.

Za sada je jedini mladi pianista koji se usudio da na klavirskim takmičenjima izvodi svoju kompoziciju. Bilo je to prošle godine na takmičenju pianista u Novom Sadu i Aranđelovcu, gde je izveo kompoziciju „Vir” koja je odlično prihvaćena i ocenjenja. U novembru prošle godine, na Smotri domaćih kompozitora na Ubu, bio je jedini izvođač koji je svirao svoju kompoziciju i to premijerno izveo „Balkansku svitu”, gde je doživeo prave ovacije.

Izvor: smederevo.org.rs