Smederevac glavni dizajner firme “Lego”


04. januar 2013. Izvor: Agencija Beta – DRUŠTVO – Otkad zna za sebe oduvek je voleo da crta, vaja, sastavlja, rastavlja, da materijalizuje snove i fantazije i bilo je neminovno da od njega “nešto bude kada poraste” ako se to pogodi sa maštarijama, kaže o sebi Smederevac Đorđe Đorđević, glavni dizajner u centrali firme Lego, u Danskoj.

Đorđević je ostvario san da dobije posao koji voli i koji je istinski lepši deo holivudske biografije jer upravo radi na dugometražnom Lego crtanom filmu koji će se pojaviti 2014. u holivudskoj produkciji.

– Srećan sam zbog toga što imam čast i solidnu dozu zadovoljstva da opet budem glavni dizajner likova kojima su glasove pozajmili Morgan Friman, Lijam Nison, Vil Farel i mnoštvo holivudskih zvezda- kaže Đorđe.

Kada bi figurine lego, projektovane po predlošcima Džeksonovih filmova i Tolkinovih knjiga, nosile potpis bilo bi to ime Đorđa Đorđevića (26).

– Brat i ja smo prve lego kockice dobili dok smo bili premali i kada još nismo ništa znali šta s njima, sem da ih gubimo. Posle je, s ratom i sankcijama, lego potpuno nestao dok se napokon sredinom devedesetih nije opet pojavio i kao hobi potpuno eksplodirao, bar kod mene – kaže Đordje, sada već nesumnjivo prepoznatljivo ime u dizajnu lego figura.

Kako, makar nesvesno, ambiciozni roditelji opterećuju decu da svašta okušaju da bi utvrdili za šta su nadarena, Đordje se “aktivno i uspešno” bavio sportom, išao u muzičku školu i “svašta radio”, ali se nekako “uvek najradje vraćao bajci i maštao”.

– Meni se to i sad čini sasvim u redu, a pošto sam primljen u Lego, onda je to, pokazalo se, bila odlična priprema za budući poziv. Još u detinjstvu mi je prvi put palo na pamet da na pitanje ‘Šta ćeš biti kad porasteš?’ jedini pravi, iskreni i nepromenljivi odgovor bio: Lego dizajner – kaže Đorđe.

Može se pomisliti da neko ko kreira lego likove i igre, na sve gleda opušteno, neobavezno, i Đordje je, ponekad, takav, ali sva je prilika da nije hteo da odustane od ljubavi iz detinjstva.

– Čak sam, u jednom trenutku, u nižim razredima osnovne škole krenuo sa sklapanjem neke mape radova i novih ideja za Lego koju nekako tada nisam poslao. Ironično, zamašan deo takvih ideja kasnije je i nekom drugom palo na um, pa je i realizovao. Ali dobro, eto me sad tu gde jesam i gde sam, možda i nesvesno, hteo. Ništa bolje nisam poželeo jer ponekad mislim da bolje od ovoga što imam u Legu ne može ni biti-

Leva ruka glavnog dizajnera Lega je žestoko i u nastavcima tetovirana.

– Da, veliki sam poklonik tetovaže kojih imam toliko da ih više ne brojim. Od tetoviranja sam se izdržavao nekoliko godina za vreme studija u Beču, pored ostalih poslova koje sam radio u nekoliko klubova- priča Đorđe.

Iako ne izgleda da je sve kao u bajci, Đorđe je imao ludu sreću, a nije mu nedostajala upornost i jasna predstava čime hoće da se posveti: dok je izučavao dizajn u novosadskoj srednjoj školi, konkurisao je na Univerzitetu primenjenih umetnosti “Oskar Kokoška”, u Beču.

– Prvo sam iz Smedereva otišao u Novi Sad gde sam upisao srednju školu i tamo završio dizajn enterijera i industrijskih proizvoda. Onda sam primljen na Univerzitet primenjenih umetnosti ‘Oskar Kokoška’. Bečki univerzitet je u svetu poznat po prilično brojnim svetskim dizajnerima koji tu predaju. Baš sam imao sreće da upadnem, s obzirom da sam došao na nekoliko dana s turističkom vizom i da su primali tek nekoliko studenata na klasu. Najednom mi se ukazala prilika da u Legu ostvarim snove. Konkurisao sam i dobio poziv razgovor i voznu kartu. Sad sam tu i vodim proces kreiranja likova, video-igara i crtanih filmova Lego sveta, kojim će se igrati deca na svim kontinentima što je, možete mi verovati na reč, nenormalno dobar osećaj – govori Đorđević.

– Radio sam na dosta projekata do sada, ali zvanično moji su lego dinosaurusi, lego Gospodar prstenova i lego Hobit, kao i istoimene video-igre, za koje sam uradio sve likove i stvorenja i tu i dalje ardim”, nastavlja “inventar”. Ne samo da radim posao koji volim, već i volim posao koji radim – kaže Đorđević.

Ono na šta se Đordje brzo navikao su mesto gde radi i način: “Ne postoji odredjen početak, ni kraj radnog vremena. Atmosfera je super. Možeš toboganom da odeš na ručak, ili da usred posla odigraš partiju stonog tenisa, fudbala ili odeš na masažu, a možeš da radiš i kod kuće”, priča Đordje kao da prepričava bajku.

Naravno, postoje rokovi na projektima koje moramo da ispunimo, da prisustvujemo mnogim sastancima, ali sve je deo posla što na mestu
kao što je Lego nije teško, kaže Đorđe.