Smederevac državni prvak Srbije u ultralakom letenju


06. oktobar 2015. SPORT – Izvor: RTS – Novi državni prvaci Srbije u ultralakom letenju su Goran Spasić iz Aerokluba “Smederevo” i Milo Todorović iz AK “Ćuprija”. Jak vetar je otežavao uslove za letenje, turbulencije na malim visinama i zanošenje letelica gledaocima su zaustavljali dah, ali to pilote nije omelo da ispune sve zadatke takmičenja.

Goran Spasić iz Aerokluba “Smederevo” i Milo Todorović iz AK “Ćuprija” postali su novi državni prvaci Srbije za 2015. godinu u ultralakom letenju.

U kategoriji motorni zmaj, u konkurenciji dvanaest pilota, Spasić je nakon šest serija trijumfovao ispred Marka Maravića iz AK “Utva Pančevo”, koji je osvojio srebrnu medalju i Vojislava Đukića iz beogradskog KVK “Soko”, koji je osvojio bronzu.

U kategoriji aviona, nakon tri serije sletanja i borbe sa još sedam pilota, Todorovića nije mogao prestići njegov klupski kolega Srđan Kostić koji je postao vicešampion Srbije u ovoj kategoriji. Najbolji posle pilota iz Ćuprije bio je Rade Timotijević iz AK “Bor” koji je posle dve serije bio odličan, ali je u poslednjem sletanju napravio loš rezultat koji ga je koštao srebrne medalje.

Takmičenje u sletanju motornim zmajem odvijalo se u dve discipline – sa motornim pogonom i bez njega. Najbolji u korišćenju motora u toku sletanja bio je Vojislav Đukić. Na drugom mestu, sa veoma malim bodovnim zaostatkom bio je Marko Maravić, dok je treće mesto zauzeo domaći takmičar Goran Spasić.

U disciplini sletanje bez motornog pogogona, iako su imali isti broj bodova, trijumfovao je Goran Spasić zbog većeg broja ostvarivanja maksimalnog rezultata. Tako je Vladimiru Šunjki iz AK “Ćuprija”, za malo izmaklo prvo mesto. Najbolji posle njih dvojice, bio je Danijel Kostić, takođe iz Ćuprije.

“Želim da čestitam organizatorima iz AK Smederevo i Vazduhoplovnom savezu Srbije što su se zaista potrudili da takmičenje bude organizovano na ovakvom niovu”, rekao je Marko Maravić, vicešampion Srbije u motornom zmajarstvu. “Šteta što je malo jači vetar otežavao uslove, ali uspeli smo da završimo takmičenje bez problema. Čestitao bih ostalim takmičarima na uspehu i fer borbi.”

Jak vetar je postavio komplikovanije uslove za letenje, pa su takmičari imali malo zahtevniji izazov u disciplini precizno sletanje bez motornog pogona. Turbulencije na malim visinama i zanošenje letilica gledaocima su zaustavljali dah, dok su vešti piloti hladnokrvno sletali na iscrtana polja.

Organizatori takmičenja su Vazduhoplovni savez Srbije i AK “Smederevo”, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije.