Smanjena kazna profesoru


12. decembar 2011. DRUŠTVO – Profesor iz Smedereva Dobrica Živanović osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana, zbog toga što nije preduzeo potrebne mere, nakon čega se utopio učenik. Profesor je prethodno osuđen na dve godine zatvora.

Profesor Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Smedereva Dobrica Živanović pravosnažno je osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, jer kao razredni starešina, tokom ekskurzije u Bečićima 2005. godine, nije preduzeo sve mere predostrožnosti za bezbedno kupanje učenika u moru.

Živanović je osuđen pošto se A.Đ, jedan od đaka neplivača, utopio 6. oktobra 2005. godine oko 15 časova na plaži u Bečićima.

Profesor je kažnjen uslovnom kaznom s rokom provere od pet godina pošto je proglašen krivim za teško delo protiv opšte sigurnosti. Profesor je obavezan da sudu na ime paušala plati iznos od 7.000 dinara, navodi se u presudi objavljenoj na sajtu Apelacionog suda.

Živanović je osuđen jer je 6. oktobra 2005. godine na plaži u Bečićima izazvao opasnost za život učenika jer je kao razredni starešina preuzeo aktivnost visokog rizika – kupanje u moru učenika, iako Programom ekskurzije za osmi razred i programom turističke agencije to nije bilo predviđeno, navodi se u obrazloženju presude.

Direktor škole je na sastancima, pre polaska na ekskurziju, zabranio odvođenje đaka na kupanje, a profesorima rekao da ukoliko to učine, snose odgovornost.

Živanović, prema presudi, nije preduzeo potrebne mere niti je, pre poslaska, od roditelja tražio pismenu saglasnost da njihova deca mogu da se kupaju u moru, kao ni pismene izjave da li njihova deca znaju da plivaju.

Svojim učenicima neplivačima nije izričito rekao da ponesu sredstva koja će koristiti u vodi da se ne bi utopili, a dolaskom u Bečiće, poveo je učenike organizovano na plažu pri tom ne preduzevši sve što je potrebno za bezbedno kupanje i plivanje, zbog čega se A.Đ. utopio.

Dobrica Živanović je za ovo delo bio osuđen u januaru 2009. godine na dve godine zatvora. Profesor tada nije priznao krivicu, a zamenik Okružnog javnog tužioca u Smederevu Gordana Maksimović tada je najavila da će se žaliti na “blagu kaznu”.

Izvor: RTS