Slike života Žike Ranisavljevića


15. oktobar 2013. KULTURA – Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović i generalni direktor Novosti, Ratko Dmitrović, otvorili su sinoć u Smederevu izložbu fotografija Slike života Radoslava Žike Ranisavljevića.

Povodom 60 godina rada i postojanja lista Novosti, u Galeriji savremene umetnosti Smederevo u nedelju uveče je otvorena izložba Slike života, našeg sugrađanina i dugogodišnjeg fotoreportera Novosti, Radoslava Žike Ranisavljevića, koju će Smederevci moći da pogledaju do 17. oktobra.

Iskazujući zavodoljstvo što ima čast i priliku da među prvima Novostima čestita rođendan, okupljene je pozdravila gradonačelnica dr Jasna Avramović.

„U žiži ste uvek imali običnog čoveka i sve njegove brige koje oličavaju obične, ali pojmovno jake reči – zarada, plata, penzija, radno mesto. Dok se držite takve orijentacije čitalaca vam neće manjkati. Privilegovani smo da prvi u Srbiji vidimo kako je vaša uspešna novinska formula ostvarivana snagom fotografije Žike Ranisavljevića, koji je imao mnogobrojne izložbe, ali je ova kruna njegovog majstorstva i reprezentativni izlog Novosti”, pored ostalog je rekla gradonačelnica Smedereva.

Ona je podsetila i na brojne Smederevce koji su doprineli stvaranju imena i imidža današnjih Novosti, a predstavnicima kompanije je čestitala jubilej i poželela uspeh i sreću u daljem radu.

Na otvaranju izložbe jednog od legendarnih imena Novosti, čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji ove kompanije, govorio je i Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik kompanije Novosti, koji je naglasio da ove slike dokazuju da je fotografija umetnost i da su foto-reporteri posebni ljudi.

„Duh vremena zabeležen jednim klikom, koji zapravo nije jedan klik, nego majstorski trenutak onoga ko stoji iza objektiva”, kazao je Dmitrović.

Tokom 60 godina postojanja Novosti su, kako se čulo na svečanom otvaranju, prodornim temama i narodskim rečima, pridobijajući čitoce specifičnom formulom brzo, kratko, jasno, istinito, strpljivo ispisivale naš zajednički životopis. U tim i takvim novinama Žika Ranisavljević je na svojstven način znalački lovio specifične trenutke stvarnosti i uspeo da njih i njihove aktere prenese čitaocu kao autentična svedočanstva, koja su takva odlazila u istoriju.

U svojevrsnoj promenadi nazvanoj Jugografija, Smederevci će narednih dana biti u prilici da kroz objektiv Žike Ranisavljevića vide hronološki, tehnički, društveni i kulturni razvoj nekadašnje Jugoslavije i ljude koji su određivali našu sudbinu. Većina fotografija rađena je u crno-beloj tehnici, što daje dodatnu patinu ovim radovima.

Izvor: smederevo.org.rs