Skupština Udruženja kosača „Plavinac”


31. maj 2013. DRUŠTVO – U prepunoj sali Skupštine grada Smedereva, juče je održana redovna, godišnja Skupština Udruženje kosača „Plavinac”, na kojoj je najavljena ovogodišnja manifestacija Kosidba na Plavincu i pokrenuta peticija za regulisanje pravno-imovinskog statusa Goranskog gaja.

Sednici je, pored mnogobrojnih prijatelja manifestacije iz Smedereva, ali i iz drugih gradova poput Kragujevca, prisustvovao i predsednik Skupštine grada, Branče Stojanović, koji je podržao napore organizatora da ovogodišnja manifestacija bude još bolja od prethodnih.

„Grad Smederevo ima brojne razloge da da još veći doprinos što boljem organizovanju Kosidbe na Plavincu, s obzirom da članovi Organizacionog odbora veoma dobro rade svoj posao, o čemu govori i značaj manifestacije, koja je odavno prevazišla lokalne okvire. Postoje brojni razlozi da Kosidba u Goranskom gaju postane jedan od brendova Smedereva. Rukovodstvo grada, u narednom periodu, pružiće još veću podršku ovoj manifestaciji, pre svega, u finansijskom pogledu”, istakao je Stojanović.

Ovogodišnja, 14-ta po redu Kosidba na Plavincu biće održana 15-og juna, uz učešće velikog broja kosača, udruženja žena, kulturno-umetničkih društava. Kao i prethodnih godina, manifestaciju će pomoći brojni sponzori, bez čije podrške Kosidba na Plavincu ne bi mogla da se održi, a pokrovitelj manifestacije je Grad Smederevo.

„Kosidba u Goranskom gaju je odavno prevazišla lokalne okvire, o čemu govori i prošlogodišnja manifestacija, koja je bila najmasovnija do sada, pošto je na njoj učestvovalo 165 kosača iz nekoliko gradova i zemalja, naglasio je predsednik Udruženja kosača „Plavinac”, Dragan Rogan.

Prema Roganovim rečima, članovi Organizacionog odbora Kosidbe na Plavincu pokrenuli su peticiju, kako bi se regulisao imovinsko-pravni status zemljišta na kome se održava kosidba. Napravljen je plan detaljne regulacije za potes od 6 hektara u Goranskom gaju, što je početni korak, kako bi zemljište postalo vlasništvo Grada Smederevu, a Pokret gorana i Udruženje kosača „Plavinac” njegovi korisnici.

Članovi Skupštine su na redovnoj godišnjoj sednici u četvrtak usvojili izveštaj o radu za prošlu i plan rada za ovu godinu. Sednici su, pored mnogobrojnih prijatelja manifestacije iz Smedereva, ali i gradova poput Kragujevca, prisustvovali direktori JKP Vodovod i Turističke organizacije, predstavnici Policijske uprave u Smederevu, Osnovnog suda i Okružnog zatvora, koji tradicionalno pomažu organizovanje Kosidbe na Plavincu.

Izvor: smederevo.org.rs