Skupština Smedereva o rafineriji


04. januar 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Skupštine grada Smedereva raspravlja o rafineriji koju američko-holadnska kompanija “Komiko oil” gotovo četiri godine pokušava da izgradi u tom gradu.

“Komiko oil” je najavio da će rafineriju za preradu nafte što bi bila investicija od 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti 700 radnih mesta i donacijama pomoći Smederevu.

“Komiko oil se nada i očekuje da će danas odbornici Skupštine grada doneti pozitivnu odliku i podržati tekst sporazuma, kako bi se na miran način rešio problem između grada Smedereva i ‘Komiko oila’. Nadamo se da ćemo konačno uspostaviti jednu normalnu, džentlmensku saradnju” rekao je zamenik direktora te kompanije za Srbiju Radomir Radivojević.

Grad Smederevo je 25. aprila 2012, posle tri i po godine pregovora, potpisao ugovor sa “Komiko oilom” o davanju u zakup na 99 godina zemljišta za izgradnju rafinerije.

Pošto kompanija nije do 26. juna 2012. uplatila 652 miliona dinara za zakup 113 hektara zemljišta, Javno pravobranilaštvo je zakupcu, uz opomenu, produžila rok za osam dana, a 10. jula je podnelo tužbu Privrednom sudu u Požarevcu radi raskida ugovora.

Dve strane su međusobno prebacivale krivicu za odlaganje dogovora.

Po dnevnom redu sednice Skupštine zakazane za danas, druga tačka je predlog zaključka kojim se Javno pravobranilaštvo ovlašćuje da zaključi sudsko poravnanje sa kompanijom “ukoliko nadležni organi grada Smedereva” ocene da je to “u interesu grada Smedereva”.

Ako Skupština prihvati predlog o poravnanju, raspravljaće se o narednoj tački – o davanju građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada, neposrednom pogodbom, kompaniji “Komiko oil” “nakon ispunjenja uslova propisanih Zakonom o planiranju i izgradnji”.

“Komiko oil” je osnovan u decembru 2007, kao filijala u Srbiji američko-holandskog konzorcijuma “Komiko oversiz” iz Amsterdama. Konzorcijum čine firme “Brajan Marej”, “Bejzik ekvipment” i “Globalgas enerdži grup”.

“Brajan Marej” je investicioni fond sa sedištem u Njujorku, “Bejzik ekvipment” proizvodi opremu i postrojenja za rafinerije, “Globalgas” poseduje bušotine nafte u Nigeriji i bivšim sovjetskim republikama.