“Skulpture u kamenu” u Galeriji savremene umetnosti


19. septembar 2012. KULTURA – U Galeriji savremene umetnosti Smederevo, u okviru redovne izlagačke aktivnosti, u petak je otvorena samostalna izložba Micea Poptsisa „Skulpture u kamenu“.

„Višedecenijska umetnička aktivnost Micea Poptsisa u srpskoj i ex-jugoslovenskoj umetnosti poseduje neispitan raspon osobenog intenziteta. Njegova skulptura predstavlja doziv koji se smešta između iskustva primarnih i strukturalnih strana formi minimalizma, kao i htonskih dimenzija konceptualne umetnosti i istančane vajarske izrade“, ocenio je dr Nikola Šuica.

Šuica o izložbi u Smederevu navodi da po prvi put predstavlja presek Poptsisove umetnosti kroz odabrane skulpture u kamenu.

„Arhetipske forme, poimanje arhaičnosti, ali i sasvim savremena dimenzija egzistencijalnog preispitivanja i emocionalnosti, pruža se i prema klasicima moderne umetnosti. Međutim, u svojoj autorskoj izražajnoj snazi, ona nudi i prevrednovanja svih vrsta vizuelnog nasleđa“, dodaje Šuica.

Micea Poptsis je rođen u Beogradu 1950. godine. Diplomirao je 1974. godine, a magistrirao 1976. godine na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.
Od 1975. član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Izučava klasično klesarstvo u kamenoklesarskoj školi Pučišća na Braču, Republika Hrvatska. Od 1982. do 1992. godine radi kao profesor u Tehničkoj školi u Smederevu. Saradnik klesarske radionice međunarodnog simpozijuma „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu (1985 – 1988).

Od 1992. godine radi na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno, vanredni profesor istog fakulteta.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra.

Izvor: smederevo.org.rs