Situacija na Dunavu nepromenjena


20. februar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Situacija na Dunavu kod Smedereva je nepromenjena, odnosno reka je na tom delu i dalje potpuno prekivena ledom, izjavio je danas Tanjugu šef Lučke kapetanije u ovom gradu, Hranislav Mirković.

Vodostaj Dunava kod Smedereva viši je 12 centimetara u odnosu na nedelju i iznosi 486 santimetara, rekao je Mirković i naglasio da je stanje plovila, kojih je kod Grocke i Smedereva oko pedeset, još nepromenjeno.

Mirković nije želeo da prognozira šta će se dogoditi kada led počne da se topi.

-Nezahvalno je bilo šta prognozirati u ovoj situaciji. Mogu samo da kažem da je situacija nepromenjena u odnosu na juče, kao i na prethodne dane – istakao je Mirković i dodao da je od ukupnog broja plovila koja čekaju nastavak plovidbe 32 pod stranim zastavama.

Pre sedam dana je uspešno izvedena akcija dopreme hrane za 13 mornara na brodovima okovanim ledom na Dunavu kod Smedereva.

Mirković je ranije rekao Tanjugu da su od plovila okovanih ledom na Dunavu kod Smedereva dva tank šlepa sa oko 1.000 tona mazuta u svakom i šlep sa otprilike istom količinom primarnog benzina.

Nizvodno od njih usidrene su i dve bugarske barže sa veštačkim djubrivom, rekao je Mirković i izrazio zabrinutost da, prilikom otapanja leda, može doći do oštećenja brodova i izlivanja opasnog tereta u Dunav.

Predsednik Sindikata u Jugoslovenskom rečnom brodarstvu, Ilija Ivošević, u izjavi Tanjugu, izrazio je uverenje da do ekološkog incidenta i izlivanja opasnih materija u Dunav ne bi trebalo da dođe.

– Objekti su čelični, a led je led. Nikad se čelik nije sekao ledom, pa valjda neće ni ovog puta – kazao je Ivošević.