Šišanje trave milije od robije


30. januar 2013. DRUŠTVO – U Srbiji trenutno 346 lica izdržava alternativne sudske sankcije. Svoje zatvorske kazne ti usuđenici služe kod kuće, s elektronskim praćenjem putem narukvice ili bez njega, ili izvršavaju kaznu obavljajući poslove u javnom interesu.

Po rečima portparolke Uprave Ministarstva pravde za izvršenje krivičnih sankcija Zorane Vučićević, zbog sve većeg broja izricanja takvih kazni, Vlada Srbije planira da u 2013. otvori još sedam novih kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija, i to u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Užicu, Leskovcu, Čačku, Smederevu i Pančevu. Takve ispostave, inače, već postoje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Somboru i Subotici te je većina takvih kazni do sada izrečena upravo u tim gradovima.

Zorana Vučićević je ukazala na to da je u drugim gradovima bilo teško obezbediti izvršenje alternativnih sankcija, pa su ih sudovi nerado i izricali, što bi trebalo da se promeni s većim brojem ispostava koje će sprovoditi nadzor nad osuđenima tokom izvršenja kazni.
Zadatak poverenika iz kancelarija je utvrđivanje da li svaki osuđeni izvršava svoju kaznu shodno presudi – ako ide na posao, da li se vraća pravo kući, ako ne sme da napušta stan, da li je ispoštovao zabranu.

Od 5. januara 2010, kada je stavljena prva elektronska narukvica, do danas je 520 lica bilo pod kompjuterskim monitoringom. Trenutno je u kućnom pritvoru 20 okrivljenih, kaznu kućnog zatvora s narukvicom oko noge služi 230 osuđenih, a bez narukvice njih 46.
Uslovno osuđenih koji su pod nadzorom poverenika je 35, dok ostatak obavlja neki vid rada u javnom interesu.

Kada je reč o beogradskim javnim preduzećima u kojima se izvršavaju kazne rada u javnom interesu, Uprava je sklopila ugovor s “Hipodromom”, “Adom Ciganlijom”, Ustanovom kulture “Vuk Karadžić” i “Gradskim pijacama”, dok su u Novom Sadu takvi ugovori potpisani sa SPENS-om, „Gradskim zelenilom” i „Tržnicom”.

U Novom Sadu trenutno ima dvadesetak osoba kažnjenih alternativnim sankcijama za lakša krivična dela za koja je zaprećena zatvorska kazna do tri godine. Reč o prestupnicima osuđenim najčešće za neovlašćeno držanje droga ili ugrožavanje saobraćaja.
U dosadašnjoj praksi novosadskih osuđenika, koji kaznu izdržavaju kroz javni rad, nije bilo problema te nije bilo slučajeva da se zbog nepoštovanja propisa alternativne kazne preinačuju u klasične zatvorske.

Osuđenici koji kaznu služe kroz društveno koristan rad, najčešće obavljaju poslove čišćenja i održavanja javnih prostora, u zimskom periodu se angažuju i za čišćenje snega.
Zatvori u Srbiji su prebukirani i pored nedavno donetog Zakona o amnestiji, jer osuđenici izlaze sukcesivno prema ispunjenju uslova za oslobođenje od dela kazne, dok novi zatvorenici konstantno pristižu.

Uslove za amnestiju po zakonu koji je 16. novembra 2012. stupio na snagu ispunjava ukupno oko 4.500 osuđenika, dok je na slobodu do sada pušteno više od 1.000. Međutim, na odsluženje kazne u međuvremenu se javilo više od 450 osuđenih.

Izvor: dnevnik.rs