Siniša Mašović kandidat za predsednika Streljačkog saveza Srbije


02. februar 2013. SPORT – Još od vremena generala Save Grujića, (rođen 1840. godine u Kolarima, umro 1913 u Beogradu), istaknute ličnosti političkog života u Srbiji u drugoj polovini XIX veka (bio je ministar vojni i ministar inostranih poslova Kraljevine Srbije u više mandata) koji je bio prvi i dugogodišnji predsednik Saveza streljačkih družina u Kraljevini osnovanog 1886. godine, Smederevo ponovo ima svog kandidata za najvišu funkciju najznačajnije streljačke organizacije u našoj zemlji. Kandidat Regiona Centralne Srbije za predsednika Streljačkog saveza Srbije je advokat iz Smedereva Siniša Mašović, jedan od najboljih strelaca Smedereva, presednik Streljačkog saveza Smedereva i Upravnog odbora Streljačke družine Smederevo. Njegov protivkandidat je Dragan Marković Markoni, savetnik u BIA, kandidat regiona Beograd. Izborna Skupština Streljačkog saveza Srbije planirana je za drugu polovinu februara.

Prvi put zvanično, u 126. godina dugoj sportskoj i streljačkoj istoriji grada, Smederevo ima svog kandidata za predsednika Streljačkog saveza Srbije. Streljačka družina Smederevo, odnosno Region Centralne Srbije kandidovao je Sinišu Mašovića za ovu visoku funkciju. Siniša Mašović, ugledni advokat iz Smedereva, jedan je od najboljih smederevskih strelaca, aktuelni predsednik predsednik Streljačkog saveza Smedereva i Upravnog odbora Streljačke družine Smederevo.

Njegov protivkandidat je Dragan Marković Markoni, savetnik u BIA, kandidat regiona Beograd.
Dosadašnji predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović još prošle godine je saopštio da se neće kandidovati za treći mandat.

Za šest članova Upravnog odbora SS Srbije koji se biraju na Skupštini SSS (još četiri člana predlaže novi predsednik), ima sedam kandidata. Iz Centralne Srbije su kandidovani Boban Marković (Bor 030), Miomir Spasojević (Jagodina) i Milan Parezanović (Ivanjica), iz Beograda predloženi su Todor Dimitrijević i Vitomir Homan, a iz Vojvodine Siniša Veljković (Pančevo) i Nebojša Relić („Zuc“, Sremska Mitrovica).

Za tri člana Nadzornog odbora, stigla su dva punovažna predloga za Branka Perića (Centralna Srbija), Nenada Putnika (Beograd) i Zvonko Šabanović (Vojvodina).
Izborna Skupština Streljačkog saveza Srbije planirana je za drugu polovinu februara.
Da podsetimo, Savez streljačkih družina u Kraljevini Srbiji osnovan 1886. godine, a prvi i dugogodišnji predsednik Saveza je bio general Sava Grujić, (rođen 1840. godine u Kolarima, umro 1913 u Beogradu), istaknuta ličnost političkog života u Srbiji u drugoj polovini XIX veka (bio je ministar vojni i ministar inostranih poslova Kraljevine Srbije u više mandata).

Streljački sport ima dugu i uspešnu tradiciju u Smederevu i Opštinski streljački savez Smederevo i Streljačka družina Smederevo nastavljaju tradiciju bavljenja streljačkim sportom od 1887. kada je osnovana Streljačka družina u Smederevu, čiji je prvi predsednik bio Đorđe Armenulić, trgovac i počasni konzul Austrije u Kraljevini Srbiji. Već 1892. godine bile su osnovane i streljačke družine u Maloj Krsni, Osipaonici, Skobalju, Saraorcima, Radincu, Vučaku, Suvodolu, Kolarima, Landolu, Badljevici, Drugovcu i Vranovu koje su dobile od države po 2 vojničke puške i po 2.000 metaka.

Posle II Svetskog rata, od 1948. godine, obnovljen je rad Streljačkog saveza i streljačkih družina u Smederevu i te aktivnosti traju do danas, tako da je streljački sport decenijama jedan od najtrofejnijih i najkvalitetnijih sportova u Smederevu, imajući pri tome u vidu visok kvalitet našeg streljačkog sporta uopšte, kao olimpijskog sporta na međunarodnoj sceni.