Sindikati Železare traže odgovore


05. septembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug, B92 – Reprezentativni sindikati Železare zatražili su od premijera Ivice Dačića i ministra finansija Mlađana Dinkića da ih informišu o njenoj daljoj sudbini.

U otvorenom pismu upućenom premijeru i ministru finansija, sindikalci traže sastanak sa predstavnicima Radne grupe zadužene za Železaru Smederevo, ukoliko oni nisu u mogućnosti da ih prime, i insistiraju na razjašnjenju kako se ne bi ponovio protest iz 2003. treće godine.

Ono što brine zaposlene u Železari Smederevo i njihove predstavnike jeste neiskazivanje dobre volje Radne grupe za uspostavljanje socijalnog dijaloga i održavanje sastanka sa reprezentativnim sindikatima Železare na kojem bi se razgovaralo o trenutnom statusu i planovima vlade za rešavanje njene budućnosti, navedeno je u pismu.

Sindikati podsećaju da su 2003. godine štrajkovali 37 dana zbog neuvažavanja interesa zaposlenih od strane bivše kompanije, nedostatka dobre volje, nerazumevanja i nekorektnog ponašanja Vlade Srbije koja se stavila na stranu kompanije U.S Steel.

Sindikalci navode da će, ukoliko do sastanka ne dođe, preduzeti sindikalne aktivnosti kako bi obezbedili zaštitu interesa svojih članova i zaposlenih u Železari Smederevo.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je krajem avgusta da će tender za prodaju Železare Smederevo biti poništen, jer nijedna od kompanija koje su se javile nije bila ozbiljna i potvrdio da se sada za nju interesuju mnogo ozbiljniji strateški partneri.

Ministar je rekao da je za smederevsku “Železaru” zainteresovana jedna velika kompanija iz Rusije i da očekuje da će ona uskoro izaći sa konkretnom ponudom.

Tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo objavljen je 18. aprila 2012. godine, a krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj ove godine. Medjutim, taj rok je bivša vlada produžavala do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Za učešće na tenderu prijave su podnele Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu i Donjeck stil grup iz Ukrajine.

Krajem januara ove godine “Ju Es stil” se povukao iz fabrike u Smederevu zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo prodao državi Srbiji za jedan dolar.

Usled smanjene tražnje, proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula ove godine, do 1. septembra.

Premijer i ministar policije Ivica Dačić rekao je juče da je smederevski “Sartid” prvi na listi za preispitivanje sporne privatizacije.

Smederevska železara “Sartid” prodata je u martu 2003. godine za 23 miliona dolara američkoj kompaniji Ju Es Stil, a januara ove godije Vlada Srbije otkupila je železaru od te američke kompanije za jedan dolar.