Sindikati i radnici Železare zabrinuti nebrigom Vlade


14. novembar 2012. PRIVREDA – Izvor: FoNet – Nezavisni sindikat metalaca i Samostalni sindikat u Železari Smederevo saopštili su danas da Radna grupa Vlade Srbije za ovu železaru nije zainteresovana da produži stari kolektivni ugovor do dolaska novog strateškog partnera ili otpočne pregovore za novi kolektivni ugovor i na taj način je pokazala nebrigu za rešenje statusa 5.200 zaposlenih i njihovih porodica.

Oko 5.200 zaposlenih ne bi došlo u situaciju “bezugovornog stanja”, posle 15. decembra, kada bi se rodužila važnost postojećeg Kolektivnog ugovora do 15. januara 2013. godine.

U saopštenju se dodaje da su zaposleni i sindikati u Železari veoma zabrinuti nebrigom Vlade Srbije, odnosno njene Radne grupe za Železaru Smederevo.

Sindikati su, kao i menadžment kompanije, više puta su informisali Ministarstvo privrede i finansija na isticanje važenja Kolektivnog ugovora i ukazali na problem koji mogu nastati za zaposlene, ali “odgovorni, zaduženi za Železaru”, nisu dali nikakav odgovor.

Ova situacija je najteža od postojanja Železare Smederevo u njenom 100 godišnjem radu. Srbija 2013. godine obeležava 100 godina postojanja Železare Smederevo.

“Obaveza je sadašnje generacije smederevskih metalurga da sačuvaju za svoju decu posao i nastave da proizvode čelik za potrebe čitave srpske privrede”, navodi se u saopštenju.

Sindikati se pitaju “kome je od interesa da sve ovo negira i ostavi 5.200 zaposlenih bez Kolektivnog ugovora.”