Sindikat: Ne obustavljajte proizvodnju u Železari


27. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Predstavnici sindikata Železare Smederevo sastaće se sa predstavnicima Vlade Srbije i razgovarati o aktuelnoj situaciji i mogućim rešenjima u toj čeličani.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Mileta Gujaničić ponovio je da sindikati traže da se ne obustavi proizvodnja u “Železari Smederevo”, da se obezbede sredstva za nabavku sirovina, kao i da se što pre pronađe rešenje za tog, kako sindikati ističu, nosioca privrednog razvoja Srbije.

Gujaničić je rekao da sindikati na sastanku očekuju državnog sekretara u Ministarstvu finansija i koordinatora za železaru Dušana Nikezića, ministra Nebojšu Ćirića kao i premijera.

Rukovodstvo “Železare Smederevo” donelo je juče odluku da se rad na drugoj visokoj peći prebaci na režim “tihog hoda” u prvoj nedelji jula, zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.

“Železara Smederevo” krajem januara prešla je u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije “Ju-Es Stila”, koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima. “Ju-Es stil” je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji “Sartid” u stečaju.

Smederevska železara imala je učešće od 5 posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.

Železara ima pogone i organke u Smederevu, Šapcu i Kučevu, a bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i belog lima u obliku namotaja i ravnih limova.

Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera za “Železaru Smederevo”, u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je, kako je saopšteno, na zahtev potencijalnih kupaca produžen do 10. juna, koji je takođe prolongiran do 10. septembra.

Zainteresovanost za učešće na tenderu za strateškog partnera, kako je u maju saopštila Vlada Srbije, izrazile su kompanije “Donjeck stil grup” iz Ukrajine, “Ural manjingend metalurdžikal kompani” iz Rusije i “Junajtid plzen” niz Luksemburga.