Sindikalni rat u Železari


03. jun 2012. DRUŠTVO – Neizvesna situacija u Železari Smederevo pred zatvaranje tendera za strateškog partnera kulminirala je pravim medijskim ratom među sindikalnim liderima.

Dok radnici, zbog kojih sindikati i postoje, odlaze ne prinudne odmore, a proizvodnja tinja, sindikalci lome koplja oko ličnih interesa da zadrže ili ojačaju pozicije.

Lokalna televizija ih je u tu svrhu častila sa čak dva i po sata medijskog prostora, rasporedivši ih u dva tabora: Nezavisni sindikat metalaca, ASNS i Samostalni sindikat protiv sindikata Sloga.

Reprezentativni sindikalni trojac fokusirao se uglavnom na vređanje lidera Sloge Željka Veselinovića, zadirući čak i u njegov karakter, a ključ razmirica, navodno su Veselinovićeva istupanja u javnosti sa “uznemirujućim i netačnim informacijama o fabrici”.

Prvi čovek Sloge optužio je kolege da fabriku brane isključivo štiteći “svoje skupe fotelje i privilegije”.

“Plate predsednika ovih sindikata veće su od plate predsednika države, dok radnici nemaju od čega da žive i odlaze na prinudne odmore. Jasno je da iz njih govori strah da ne izgube tolika primanja, službene automobile, gorivo, reprezentacije, sportske igre, plaćene seminare i radno vreme po sopstvenoj meri”, izjavio je Veselinović koji je direktoru Železare Smederevo uputio zvaničan zahtev da objavi koliko sindikalci koštaju državu.

On dodaje da očekuje “zvanične podatke, a ako ih ne dobijem, obratiću se povereniku za informacije od javnog značaja, iako je to više-manje, već poznata stvar”.

Prema njegovim tvrdnjama, predsednici sindikata, profesionalno angažovani radnici u sindikatima i poverenici,poreske obveznike Srbije godišnje koštaju više od sto miliona dinara, i to samo za plate, bez privilegija.

“Pored plata lidera sindikata tu su i plate 24 profesionalca koji su za svoj nerad plaćeni tri puta više nego što bi primali radeći svoj posao kojeg su oslobođeni. Tu je i 75 poverenika sindikata po pogonima, a svaki od njih državu košta oko 30 hiljada dinara mesečno, preko redovne plate, za samo jedan dan sindikalnih aktivnosti u nedelji. U sve ovo nisu uračunate dodatne privilegije o kojima će naš sindikat posebno obavestiti javnost”, tvrdi Željko Veselinović.

Izvor: Politika, B92