Sindikalci Železare: Čelik se topi u šefovoj plati


07. mart 2013. PRIVREDA – Sindikat i menadžment Železare Smederevo potpisali su aneks kolektivnog ugovora kojim prihvataju umanjenje zarada za 20 odsto do kraja godine. Sindikalci zahtevaju da plate menadžera, koje su dostizale i 3.000 evra, država ograniči na nivo maksimalnih u javnim preduzećima.

Tri reprezentativna sindikata, Samostalni sindikat, Nezavisni sindikat metalaca i ASNS, u sredu su zvanično prihvatili da se zarade radnicima umanje, ali traže da se štednja sprovede i na platama direktora.

– Ako radnici Železare, koji uvećavaju bruto društveni proizvod za pet odsto, mogu da primaju manje plate, tražimo od Vlade i resornih ministarstava da se maksimalna plata u Železari svede na maksimalnu platu u javnim preduzećima, što je 140.000 dinara. Do sada su neki menadžeri imali višestruko veće zarade, čak do 3.000 evra – kaže Saša Čolić glavni poverenik ASNS.

Prosečna plata u Železari bila je oko 500 evra. Sindikati nemaju podatke koliko je trenutno angažovano radnika u čeličani.

– Od ponedeljka na posao se vratilo oko stotinak radnika, najviše u administraciji, čiji je zadatak nabavka sirovina za početak proizvodnje. Ostalih 5.000 ljudi biće pozivani po potrebi – rekao je Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sidnikata metalaca.

Poslovodstvo je pokrenulo postupak nabavke sirovina za paljenje jedne visoke peći u aprilu. Prema računici metalurga, za mesečnu proizvodnju od 100.000 tona čelika, potrebno je nabaviti oko 150 tona rude, 50 tona koksa i 15.000 tona čelične prašine kojom se štedi ruda. Sirovine će najverovatnije stići iz Ukrajine, a za to putovanje neophodno je bar mesec dana.

Novca za start visoke peći nema, pa se užurbano radi na podizanju kredita, čiji će garant biti država.

– Obavešteni smo na sastanku sa menadžmentom da se priprema dokumentacija za povlačenje kreditnih linija i transfer novca za proizvodni proces, za šta će država dati garancije – kaže Čolić.

Izvor: Večernje novosti