Sigurnoj kući preti zatvaranje


27. april 2013. DRUŠTVO – Sigurnoj kući za decu i žene žrtve nasilja u Smederevu, koja je za godinu dana zbrinula blizu 150 žrtava iz dva regiona, preti zatvaranje. Ukoliko se do kraja aprila ne nađu donatori, grad će, zbog besparice, biti prinuđen da zatvori vrata žrtvama.

Od narednog meseca žrtve nasilja u Braničevskom i Podunavskom okrugu, među kojima je mnogima ugrožen opstanak, pa čak i život, mogle bi da ostanu bez utočišta.

Do sada je rad Sigurne kuće finansirala „Adra“, a sada je prepuštena gradu. Za njen rad na godišnjem nivou potrebno je oko četiri miliona dinara, mesečno oko 350.000, a to budžet Smedereva ne može da izdrži.

– Dat je rok do kraja aprila da se nađe način da obezbedimo donatore. Pokušavamo da obezbedimo novac, ali zasad je vrlo teško. Bojim se da ako i privremeno zatvorimo Sigurnu kuću, teško da ćemo je ponovo otvoriti – kaže Vesna Jeremić Dragojević, pomoćnik gradonačelnika za socijalnu politiku.

Pomoćnica gradonačelnika navodi da je zatražena i pomoć države. Takođe, pokušavano je da se u finanasiranje uključe i drugi gradovi, jer je kuća regionalnog tipa i u blizini druge nema.

– Kroz Sigurnu kuću za godinu i po dana prošle su 144 žrtve. Trenutno ovde boravi deset žena sa decom. Nekada ih je dvadeset, trideset. Ove brojke govore da nam je kuća neophodna. Samo u prva dva meseca ove godine ubijeno je 13 osoba koje su bile žrtve nasilja. Bojim se da je ovo statistika koja ne prognozira ništa dobro – kaže Vesna Jeremić Dragojević.

Zatvaranje Sigurne kuće dovodi u pitanje zdravlje i život žrtava, pre svega, dece koje je, prema zavničnoj statistici sve više.

U 2012. godini samo Centar za socijalni rad Smederevo radio je sa 220 dece žrtava nasilja, među kojima je 141 u uzrastu od šest do 14 godina.

– Deci žrtvama nasilja su ugroženi život i zdravlje nanošenjem ili pokušajem nanošenja telesnih povreda, izazivanjem straha, pretnjom ubistvom, prisiljavanjem na seksualni odnos. U 98,5 odsto slučajeva reč je o nasilju u porodici – navodi se u izveštaju Centra.

Nadležni su uputili hitan apel za pomoć kako se vrata Sigurne kuće ne bi zatvorila za dve sedmice.

Izvor: Večernje novosti