Sigurne kuće “udomile” 2.000 žrtava


12. septembar 2012. DRUŠTVO – U ovom trenutku u 11 sigurnih kuća u Srbiji smešteno je oko 150 žena i dece, žrtava porodičnog nasilja.

U poslednjoj deceniji, kroz ova skloništa prošlo je više od 1.000 žena i otprilike isto toliko dece.

Najviše skrivenih domova nalazi se u Beogradu – tri, a ima ih i u Nišu, Kragujevcu, Smederevu, Valjevu, Pančevu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Somboru. U Šapcu postoji stan za urgentne slučajeve, a sklonište u Smederevu je zatvoreno zbog nedostatka novca.

Sve ove kuće finansiraju lokalne samouprave, a povremeno donacije daju i uspešne firme. Raspon cena kreće se od 650 do 1.500 dinara po odrasloj osobi, dnevno.

“U tri sigurne kuće u Beogradu smešteno je oko 60 korisnika, od čega 27 dece. Imamo jednu trudnicu pred porođajem, kao i porodilju sa bebom od tri meseca,” kaže Vesna Stanojević iz Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici.

Ona dodaje da su im obično svi kapaciteti popunjeni, a polovina broja žena i dece nije iz prestonice. Ipak, smeštaj svih finansira grad Beograd. Đaci nesmetano idu u škole, dok mališani idu u vrtić, u okviru skloništa, koji takođe finansira Grad. Ove tri kuće trenutno podmiruju potrebe Beograda.

Kroz Regionalnu sigurnu kuću u Nišu za godinu dana prošlo je 111 žrtava, pišu Novosti. Trenutno je smešteno sedam majki sa 13 mališana. Tokom leta kapaciteti su, prema rečima Slađane Živković Kostić, v. d. direktora, toliko bili puni, da su pomoćni kreveti smeštani i u predsoblje:

“Kod nas dolaze žene iz cele Srbije, a mnoge su životno ugrožene. Dešava se da pojedine opštine ne žele da plate njihov boravak ovde. Veliki dužnici su, recimo, Bor, Aleksinac, Rača… Ali nijedna žena nije ostala pred vratima.”

I Sigurna kuća u Novom Sadu povremeno ima problem sa naplatom, ali sve ređe. Po rečima rukovodioca Dušanke Ilić, ovde je trenutno sedam žena i 13 dece. U zrenjaninskom skloništu trenutno imaju pet majki sa isto toliko dece. U Pančevu je na sigurnom pet žena i dvoje dece.

U kragujevačkom Prihvatilištu za žrtve nasilja u porodici razmišljaju o proširenju, jer je, kako kaže koordinatorka Dragana Jovanović, prošle godine bilo duplo više žrtava porodičnih siledžija nego godinu pre. Oni imaju 12 kreveta, ali kod njih boravi i više korisnika jer mala deca spavaju sa majkama. Trenutno ih je devetoro, od kojih pet mališana.

Izvor: Večernje novosti