Sigurna kuća – značajan segment socijalne zaštite


12. april 2013. DRUŠTVO – Postojanje Sigurne kuće, kao posebnog vida socijalne zaštite, jako je bitno za društvo u kojem je stopa nasilja u porodici na visokom nivou.

Grad Smederevo jedan je od retkih u Srbiji koji ima Sigurnu kuću.

Međutim, opstanak rada ove ustanove u našem gradu trenutno je neizvestan zbog teške finansijske situacije.

Zbog toga Grad apeluje na susedne opštine, čiji su žitelji takođe korisnici usluga Sigurne kuće u Smederevu da pomognu, a među prvima se na poziv za pomoć odazvala opština Veliko Gradište.

Apel za finansijsku pomoć odnosi se i na sve državne institucije, jer rad Sigurne kuće ne može biti prepušten isključivo lokalnoj zajednici, a itekako je zajednički interes da se ovakav vid socijalne zaštite očuva.

Postojanje ovakvih ustanova posebno je značajno jer predstavlja najbrži vid izlaska iz situacije koja ugrožava žrtvu, jer statistika kaže da osobe koje trpe nasilje u porodici „progovore” o svom problemu, u proseku tek posle jedanaest godina takvog života.

U našem regionu, godišnje se zvanično podnese od 150 do 180 krivičnih prijava protiv lica koja vrše nasilje nad članovima svoje porodice, a paralelno sa tim, suočeni smo sa podatkom da svaka druga osoba trpi neki vid nasilja.

Broj podnetih krivičnih prijava nije u skladu sa stvarnim stanjem u društvu, pa je i zbog toga itekako značajno postojanje Sigurnih kuća, kojih u Srbiji, u ovom trenutku, manje od deset.