Šest predstava u trci za nagradu festivala komedije u Smederevu


08. april 2016. KULTURA – Izvor: Blic – Izvođenjem predstave “Lovci na miraz” beogradskog pozorišta “Prizor”, po tekstu Zorana Đorđevića i Radeta Vukotića, a u adaptaciji i režiji Radeta Vukotića, počeli su 33. “Nušićevi dani” u Smederevu.

Predstava “Lovci na miraz” upriličena je u okviru ciklusa “Nušićevi laureati”, kao veče sa Ivanom Bekjarevim, dobitnikom nagrade za životno delo glumcu-komičaru 1996. godine.

Takmičarski deo festivala počinje 10. aprila “Paliluskim romanom” koji je, sa osnovom u tekstu Branislava Nušića “Iza Božjih leđa”, režirao i adaptirao Egon Savin, a izvode ga glumci Beogradskog dramskog pozorišta. Sledi “Lice” Aleksandra Galina u režiji Jelene Bogavac i izvođenju ansambla Ateljea 212.

Koprodukciju Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, predstavu “Bizarno”, po tekstu Željka Hubača režirala je Snežana Trišić.

“Boško Buha” će se smederevskoj publici predstaviti komadom “Majstori, majstori” Gorana Markovića u režiji Milana Karadžića, a glumci Kulturnog centra Čukarica projektom “Laki komad” po tekstu Nebojše Romčevića i u režiji Nenada Gvozdenovića.

Poslednja u nizu predstava u konkurenciji za nagrade je “Klaustrofobična komedija” po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića i izvođenju Zvezdara Teatra iz Beograda.

Festival se završava 16. aprila uručenjem priznanja najboljima, kao i dodelom nagrade za životno delo glumcu komičaru. Kako je već je ranije objavljeno, ta nagrada je pripala glumici Miri Banjac.

U žiriju za dodelu Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini, kao i za nagradu “Milosav Buca Mirković” za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu su dramski umetnici Rada Đuričin i Božidar Stošić i profesor Dragoslav Mandić.