“Servfud Smederevo”: Hale na prodaju!


04. maj 2018. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Fabrika za preradu morske ribe “Servfud Smederevo”, koja je pompezno otvorena pre dve godine, zatvorena je, dok je matična kompanija PTC u Nemačkoj otišla u stečaj. Iz ove kompanije tvrde da je smederevska firma na prodaju.

Radnici smederevske fabrike ne rade od marta, a nisu primili ni plate, o čemu su “Novosti” pisale. Nakon pisanja našeg lista, oglasio se direktor “Servfuda” Pjer Verstrelen.

U pismu navodi da je matična kompanija PTC Nemačka, usled nelikvidnosti, 8. marta proglasila stečaj. Sud u Nemačkoj je na čelo kompanije postavio stečajnog upravnika. U pismu se dalje navodi da je “sud fokusiran na nastavak poslovanja PTC i pronalaženje adekvatnih investitora, kako za PTC, tako i za ‘Servfud'”.

– “Servfud” se ne nalazi pod stečajem, a postojeći menadžment je i dalje rukovodeći i blisko sarađuje kako bi sačuvali likvidnost i pronašli potencijalne investitore. Stečajni upravnik razmatra nekoliko ponuda vezanih za preuzimanje PTC i “Servfud d.o.o.”, uveren da se proces prodaje može zaključiti do 1. juna – navodi u pismu.

Iako se nadležni u lokalnoj samopravi ne oglašavaju, u gradu se vodi polemika o isplativosti te investicije.

Naime, Grad je iz kredita izgradio nove pogone i hladnjaču za potrebe nemačke fabrike, što je Smederevce koštalo blizu 300 miliona dinara. Nije poznato da li i koliko strani investitor duguje za zakupninu hale od 4.200 kvadrata, kao i za režijske troškove. Ugovorena cena zakupnine iznosi tri evra po kvadratu. Radnicima se, kako tvrde, duguju tri plate. U pismu, direktor “Servfuda” tvrdi da će “svi dobavljači biti isplaćeni, kao i radnici koji će primiti svoje zaostale zarade”.

Memorandum o razumevanju potpisali su 2016. predstavnici Vlade Srbije, PTC i Smedereva, a obaveza po ugovoru o zakupu bila je da se zaposli najmanje 100 radnika. Nemci su najavili da će do 2019. imati 300 radnika i 30.000 tona proizvoda godišnje. Umesto toga, danas su fabričke hale zatvorene.