Seminar ADAS-a za streljačku reprezentaciju


11. februar 2014. SPORT – Dr Nenad Dikić direktor Anti doping agencije Srbije (ADAS) i dr Marija Anđelković, održali su veoma interesantno predavanje članovima streljačke reprezentacije Srbije na pripremama u Smederevu za Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Moskvi od 26. februara do 6. marta.

– Bilo je ovo veoma koristan i interesantan seminar, posebno za debitante u reprezentaciji, mlade strelce koji su se prvi put susreli sa ovom problematkom – kaže Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije. – Siguran sam da će im nova znanja koristiti, jer svaki sportista mora da bude upoznat sa propisima i principima anti doping kontrole. Predavači su potom bili gosti strelaca i ogledali se streljačkim veštinama.

Predavanje su pratili članovi reprezentacije Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jovana Dragačevac i Lea Aleksić (seniorke i juniorke pištolj), Ivana Maksimović, Andrea Arsović, Dragana Todorović, Tiha Todorović, Milica Babić, Nina Radulović i Sanja Vukašinović (seniorke i juniorke puška), Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić (seniori pištolj), Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Andrija Milovanović, Stevan Jovanović, Miloš Ivanović (seniori i juniori puška) kao i članovi stručnog štaba za EŠ Srećko Pejović, Dragan Donević, Jelena Arunović, Marijana Novković i Aleksandar Zlatić.

Prisustvovali su i treneri reprezentativaca Miriban Maksimović, Boban Marković, Boban Marinković, Lidija Mihajlović kao i stipendisti Ministarstva omladine i sporta Srbije, Jelena Živković, Miloš Tasić, Stefan Aleksandrovski i Marta Bireš, trener Saša Iker i doktor reprezentacije dr Slaviša Jovanović.
Pre Prvenstva Evrope u Moskvi će se održati i kvalifikacije za druge letnje Olimpijske igre mladih u Nankingu u Kini od 16. do 28 avgusta. Prvo će se 28. februara od 9,00 takmičiti juniorke pištoljem (Lea Aleksić i Jovana Dragačevac) a od 10,35 juniori puškom (Andrija Milovanović, Stevan Jovanović, Miloš Ivanović). Drugog dana kvalifikacija, 1. marta gađaće juniorke puškom (Milica Babić, Nina Radulović i Sanja Vukašinović). Nećemo imati predstavnike vazdušnim pištoljem za juniore. Po šest strelaca u svakoj disciplini dobiće vize za Nanking, s tim što jedna zemlja može da kvalifikuje samo jednog takmičara i jednu takmičarku.

Borbe za evropske titule počinju 2. marta. Od 9 časova gađaće juniorke pištoljem (Ana Alentijev, Aleksić i Dragačevac) a od 10,35 juniori puškom (Milovanović, Jovanović, Ivanović). Juniorke će gađati puškom 3. marta od časova (Tiha Todorović, Babić i Radulović).
Seniorska takmičenja počinju 4. marta. Na vatrenu liniju će seniorke pištoljem (Jasna Šekarić, Bobana Veličković, Zorana Arunović) i seniori puškom (Milutin Stefanović, Stevan Pletikosi, Milenko Sebić). Poslednjeg dana Šampionata Evrope 5. marta gađaće seniorke puškom (Ivana Maksimović, Dragana Todorović i Andrea Arsović) i seniori pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Andrija Zlatić).

Prošle godine na EŠ u Odenzeu u Danskoj, srpski strelci su osvojili dve ekipne medalje, ženska reprezentacija pištoljem u sastavu Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković okitila se zlatim, muška selekcija ovim oružjem u kojoj su gađali Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić postala je vicešapion Evrope.