Selo pored Smedereva nosi najtužnije ime u Srbiji


14. septembar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Noizz – Postoje mnoga mesta u našoj zemlji koja nose čudnjikava imena, ali malo koje može da se meri sa onim koje se nalazi blizu Smedereva.

O poreklu imena sela u Srbiji ima mnogo podataka, ali još i više legendi i priča, zbog kojih je do pravih podataka nekada teško doći. Takva je situacija i sa jednim malim selom kraj Smedereva koje je, prema popisu iz 2011, dom za nešto više od 1800 stanovnika.

Iako je reč o voćarskom kraju i mestu za koje će vam Smederevci reći da iz njega potiču najlepše breskve i jabuke, ono što ljudi sa strane prvo primete jeste neobično ime ovog mesta – Udovice.

Selo leži jugozapadno od Smedereva. Udovice su starije naselje. U blizini ima tragova koji ukazuju na život još iz rimskog doba.

Nema istorijskih zapisa o tome zašto je seoce zaslužilo ovo, po mišljenju mnogih, najtužnije ime u Srbiji, ali ima legendi, piše portal Dnevno.

Po predanju, ovde je nekada postojalo selo Podgorica, iz koga je despot Vuk Grgurević Branković (u narodnoj poeziji opevan i kao Zmaj despot Vuk), da bi kaznio seljake koji su prikrili Turčina Albega, pokupio 60-70 seljaka i pogubio ih. Nakon toga, u selu su ostale samo udovice, pa je i čitavo mesto dobilo to ime.

Stari Udovčani danas pričaju da njihovo selo nije na mestu na kojem se nekada nalazila Podgorica, ali se ime svakako zadržalo iz davnina. Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. veka. Godine 1818. imalo je 25 kuća, a po popisu iz 1921. imalo je 204 kuće sa 1097 stanovnika.