Šeici s Dunava


12. mart 2013. HRONIKA – Akcijom „Merkur”, koju su u nekoliko srpskih gradova sproveli pripadnici MUP, UKP i PU u Smederevu, izašle su na videlo sve kriminalne radnje petnaestočlane grupe koja se bavila nelegalnim prometom naftnih derivata. Sve je počelo pre nekoliko meseci kada je vozač cisterne sa švercovanom naftom pokušao da podmiti saobraćajnog policajca da ne vrši proveru.

Klupko je počelo da se odmotava, a policija je ubrzo stigla do prvog čoveka lanca naftne prevare. Reč je Dejanu Jeliću, vlasniku preduzeća „Jelić petrol” u Smederevskoj Palanci gde posluju dve njegove benzinske pumpe, a u sklopu iste firme ima još tri u Kragujevcu i Jagodini. On je s još četrnaest saučesnika zakidao državi akcize i PDV, a sebi u džep stavljao čistu razliku u ceni goriva.

Nafta je stizala Dunavom odakle su je šverc kanalima dovozili na više pumpi u Srbiji. Na stanicama Vodice i Kiseljak u Smederevskoj Palanci, Jelić je kompjuterski štelovao automate za točenje goriva i prikrivao količine nabavljene na crno prodajući ih bez fiskalnih računa.

– Instalirana je elektronička oprema i preko kompjuterskog programa vraćao je totalizatore unazad kako bi usaglasio knjigovodstveno stanje sa stvarnim. U periodu od nekoliko meseci nabavio je na crno 217.000 litara nafte i 128.000 litara tečnog naftnog gasa. To je količina za koju imamo dokaze, a kolike su razmere prevare utvrdićemo daljom istragom – izjavio je načelnik kriminalističke policije PU Smederevo Dejan Anđelković.

U nedavnoj noćnoj akciji policija je presrela cisternu iz koje je istočeno 30.000 litara nafte za šta je vozaču u kešu isplaćeno 30.000 evra. U akciji „Merkur” zaplenjeno je pet cisterni, 40 tona nafte i 40.000 evra. Budžet je oštećen za oko 36 miliona dinara.

Svaki od članova ove kriminalne grupe imao je svoju ulogu. Vlasnik „Jelić petrola” nabavljao je robu, vozači su dopremali naftu za gotovinu, vlasnici povezanih firmi obavljali su „peračke” poslove, pravili lažnu dokumentaciju i fiktivne „ulaze”, a tročlana grupa bavila se izradom programa za računare i automate.

Saša Milošević, profesor informatike iz Velike Plane, proizvodio je elektrosklopove preko kojih je Jelić vraćao brojčanike. Slaviša Adžić, radnik preduzeća za servis opreme, ugrađivao je aparate za prevaru, dok je programer Slobodan Branković iz Velike Plane napravio softver za daljinsko pokretanje elektrosklopova što je naplaćivao 500 evra po sklopu. To je Jeliću omogućilo da preko interneta čak iz Turske, gde se odmarao, u roku od pet minuta našteluje količine u totalizatorima.

– Preko softvera prenosio se impuls na elektrosklopove u automatima gde se na kraju radnog dana vrati ona količina koja nije prošla kroz fiskalnu kasu. Tu količinu, koju vrati na brojčanike, u rezervoare nadomesti novom robom koju kupi za gotov novac s reke Dunav – objasnio je šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminala PU Smederevo Zoran Blagojević.

Jedan od Jelićevih dobavljača Darko Starčev, vozač preduzeća „Inter gas”, lažnim merenjima krao je tečni naftni gas iz svoje firme i prodavao ga Jeliću za gotovinu, po znatno nižoj ceni od nabavne.

– Kod Srđana Radoševića, koji je vozio cisternu koju je policija presrela, pronađeno je 27.000 evra. U grupi je i Dragan Filipović, direktor „Pan petrola”, koji je takođe ilegalnim putevima snabdevao Jelića gotovim novcem, a Dejan Lazić i Slađan Milošević iz Jagodine su u nekoliko navrata za „Jelić petrol” pravili lažne ulaze za gorivo – rekao je Blagojević i dodao da je većina njih priznala izvršenje krivičnih dela prilikom sastavljanja zapisnika na saslušanju osumnjičenih.

Dejanu Jeliću je, prema navodima policije, po jednoj cisterni od 30 tona ostajalo čisto 9.000 evra, a nedeljno je ilegalno prodavao i po dve cisterne.

Akcija „Merkur” se nastavlja. U interesu dalje istrage policija nije saopštila kako je vršena nabavka nafte i gde je sve završavalo ilegalno gorivo osim u Smederevskoj Palanci. Uhapšeni su predati istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu. Sumnja se da je švercovano gorivo lošeg kvaliteta i u toku je veštačenje koje radi „Jugoinspekt”. Građani nisu oštećeni u količini goriva koje su kupovali, već za kvalitet, dok je država oštećena za akcize i poreze, saopštila je smederevska policija.

O. Milošević

Izvor: Politika