Šarčević: Dozvolili smo novu budalaštinu posle Karleuše!


08. jun 2017. DRUŠTVO – Izvor: ALO! – “Profesorice nauči me điđi miđi, profesorice čekam te u podrum siđi, ako boga znaš vodi me u zatvor, pokaži mi Njutnov zakon”.

Ovim skandaloznim rečima se pevač Goran Žižak poznatiji kao DJ Krmak u svojoj novoj pesmi obraća učiteljici, kojoj u muzičkom spotu snimanom u najstarijoj i najuglednijoj školi u Smederevu OŠ “Dimitrije Davidović“, zaviruje pod suknju dok paralelno podmićuje direktora novcem i alkoholom da bi došao do nje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je veoma ogorčen i ljut što je snimanje spota dozvoljeno u pomenutoj osnovnoj školi u koju je odmah poslao Republičku prosvetnu inspekciju.

– Već sam preduzeo određene mere, a ti koji su to mimo našeg znanja dozvolili i nisu tražili saglasnost od nas, neće lepo proći. Ovakve budalaštine ne smeju da se ponove nikada više. Posle Karleušinog spota u Karlovačkoj gimnaziji pre par godina, ovo je u školama izgleda postala fina novina, ma lepota božija. Užas. Sve najgore mogu da kažem o ovom događaju. Odgovornost direktorke škole je bila da traži odobrenje od nas i nije to učinila, odlučila je da ide mimo pravila – oštro ističe Šarčević.

Podsetimo da je sličan skandal izbio 2008. godine kada je Jelena Karleuša snimila spot u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije. Bila je odevena u oskudni crni čipkani veš i haltere, meškoljila se po crvenoj posteljini u krevetu dok se u pozadini vide oslikani zidovi stari više od sto godina. Veliki broj Novosađana, bilo je zgroženo ovakvim ruženjem najstarije srpske gimnazije koji su ocenili kao rušenje ugleda škole za malo novca. Čak je bila i pokrenuta peticija sa potpisima skoro svih gimnazijalaca i većine profesora, za sprečavanje emitovanja spota na televizijama, ali uzaludno.

Spot za ovu numeru je ponajviše šokirao roditelje đaka koji nisu imali pojma šta se u večernjim satima dešava u OŠ “Dimitrije Davidović“ koju pohađaju njihova deca. Majka jednog sedmaka iz ove osmoletke Jelena R. (44) kaže da još uvek ne može da se oporavi od šoka koji je izazvan odlukom direktorke da dopusti da se jedan ovakav neprimeran spot snima u učionici jedne od najcenjenijih škola.

– Ovaj spot skrnavi ugled škole dok tekst pesme vređa školu kao obrazovnu instituciju. Zašto su baš izabrali školu za snimanje, zar nisu mogli da improvizuju učionicu u nekom studiju? Ne bih se složila sa direktorkom da je to i jedan vid promocije ove ustanove, jer nikako nije, šta više kalja je. Sama pesma ima toliko lascivnog sadržaja i ponašanja koji može samo negativno da utiče na omladinu – kaže ona.

Zbog skandaloznog spota koji je izazvao lavine kontroverzi, direktorka škole Snežana Đurić koja je, mimo procedura, dozvolila snimanje, podnela je ostavku na ovu funkciju.