Saraorci slave svog Zorana


06. decembar 2011. DRUŠTVO – Selo Saraorci kod Smedereva od juče može da se pohvali da je iznedrilo jednog premijera, i to ni manje – ni više nego u Evropskoj uniji. Zoran Janković, pobednik na tek održanim izborima u Sloveniji, koji je rođen i odrastao u Saraorcu, juče je bio glavna tema u ovom šumadijskom selu.

Slovenci su na ogromnom dobitku jer su za premijera dobili velikog čoveka! Oni su osetili Zoranovu harizmu i iskrenu želju da tu zemlju učini boljom za sve ljude. Ponosni smo na njega kao da nam je rođeni brat. Ovim rečima juče su stanovnici Saraorca pričali o svom komšiji i prijatelju. Za Jankovića svi imaju samo reči hvale, a reporterima Pressa pokazali su i kuću u kojoj je odrastao i u kojoj i danas boravi kada je u Srbiji.

Mala kuća od samo tri prostorije, skromno i starinski nameštena, a stočić u hodniku pretrpan Zoranovim fotografijama kada je bio dečak.

– Ovde je Zoran rođen i odrastao. Majka i otac otišli su za Sloveniju kada je on imao samo tri-četiri godine kako bi se tamo skućili, a on i sestra ostali su ovde sa babom i dedom. Bio je ovde do kraja četvrtog razreda osnovne škole i svi ga u selu pamtimo kao izuzetno pametno i dobro dete. Mi smo odrasli zajedno i jako mi je bilo žao kada se odselio za Sloveniju. Ipak, on je svakog raspusta dolazio ovde i još uvek pamtim kako smo svi, celo društvo u njegovom dvorištu, pod sijalicom igrali fudbal do kasno u noć – prepričava setno Zoranov prvi komšija i prijatelj iz detinjstva Cvetko Stanojević.

Cvetka i njegovu suprugu Vesnu zatekli smo baš u momentu kada su izlazili iz Zoranove kuće.

– Dolazimo skoro svaki dan i čistimo, brišemo prašinu, provetravamo kuću, da sve bude cakum-pakum kada on dođe. Nažalost, jako je zauzet otkako je postao gradonačelnik Ljubljane, pa je poslednji put bio ovde pre dve godine. Ipak, stalno se čujemo i mi odlazimo kod njega, a on nas svaki put ugosti, onako, baš domaćinski. Divan je naš Zoran. Pa i ova kućica, ovako skromna, njemu je bliska srcu i ne želi da je menja, iako bi mogao dvorac da sagradi umesto nje – priča Cvetko.

Drug iz detinjstva poredi ga sa Zoranom Đinđićem.

Veliki je čovek naš Zoran, baš kao i bivši premijer Srbije Đinđić. Verujem da će on jako dobro da se snađe na poslu premijera Slovenije i u ovoj teškoj krizi. Oni su dobili, a mi smo na gubitku što nemamo takvog u Srbiji. I danas se sećam kada je Zoran prvi put izašao u novinama, njegov pokojni otac mi je sav srećan doneo članak i ponosno rekao: „Vidi, od ovog mog će nešto da bude!” Toliko mi je žao što mu otac nije živ da ga sada vidi – kaže Cvetko.

Vesna Stanojević seća se kako joj je Zoran pre nekoliko godina platio smeštaj na moru.

– Išla je te godine njegova majka Ivanka u Sloveniju na odmor i Zoran je poslao i mene na pet dana u hotel u Portorožu. Poslednjeg dana je došla njegova žena i platila sve. Eto, čim smo čuli u nedelju da je pobedio, zvala sam Ivanku i obe smo se rasplakale od sreće – kaže Vesna.

I Svetislav Živković, komšija i drug iz detinjstva, kaže da je srećan kao da je lično postao premijer.

– Jedan naš drug sinoć je i plakao od sreće kada je čuo da je pobedio! Ma, nisu mogli poštenijeg da nađu – kaže Svetislav.

U OŠ „Heroj Sveta Mladenović”, koju je Zoran pohađao, našli smo učitelja Dejana Jovanovića, s kojim je Zoran nekada išao u razred.

-Još kao deca bili smo dobri drugari. On je uvek imao veliko srce i bio je skroman. I sada kada dođe u Saraorce on parkira kola u dvorište kuće i krene peške od jednog do drugog prijatelja kroz selo. On je prvi Srbin koji je postao premijer neke druge države, a najviše bih voleo da je predsednik ove naše. Zoran mnogo voli Srbiju, to znam pouzdano, ali pokazalo se da ga tamo u Sloveniji više cene – ispričao nam je Dejan.

Izvor: Press