Saobraćajna nesreća i posledice


05. januar 2012. DRUŠTVO – Pijani vozač mi je od brata napravio invalida, o kome brinemo sestra i ja sa 180 evra mesečno. Roditelji su nam umrli od raka, priča Žarko Ristić.

– U ovom kućerku živimo nas troje, samo ja radim i sa 18.500 dinara mesečno izdržavam brata invalida Lazara (22), sestru Živanu (25), koja ne može da radi jer mora da brine o njemu, i sebe. Bilo je dana kad nismo imali ni za hranu. Došli smo s Kosova 1999, već posle tri godine nam je od raka umro otac, a godinu dana za njim je otišla i majka. Lazara je sa 18 godina pokosio pijani vozač, a nedavno sam i sam doživeo tešku saobraćajnu nesreću, kad je na mene naleteo auto na radnom mestu, dok sam izbacivao šut – počinje svoju mučnu životnu priču Žarko Ristić (27).

Njih troje žive u trošnom kućerku, koji su 2003. kupili u selu Ralja kod Smedereva. Sobica s klimavim stolom i šporetom na drva, u kojoj provode veći deo dana, dve spavaće sobe tri sa tri i kupatilo bez vodokotlića i lavaboa, s kadom s koje su otpale pločice. Imali su mnogo planova i želja, ali su im dve teške saobraćajne nesreće zauvek promenile život.

– Brat mi je bio u komi dva i po meseca! Imao je povrede kičme, težu povredu glave, a obe noge su mu bile polomljene. Danas gubi ravnotežu i pada, teško priča i zaboravlja – kaže Žarko i nastavlja:

– Taj čovek koji je pokosio Lazara imao je u krvi više od tri promila alkohola. Napravio je od njega invalida, a dobio je zatvorsku kaznu od tri godine i osam meseci. O Lazaru sad brine Živana.

Žarkova primanja kao fizikalca u „Mostogradnji“ pokrivala su troškove najosnovnijih namirnica i računa za struju, mesečno je zarađivao od 23.000 do 27.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati, a onda je doživeo tešku saobraćajnu nesreću.

– Moj kolega je na mestu ostao mrtav, a ja sam dobio unutrašnje krvarenje i morali su da mi izvade slezinu. Sad sam na bolovanju, pa primam 65 odsto od plate – kaže Žarko.

Izvor: Kurir