Samozapošljavanje, pomoć države na čekanju


05. avgust 2013. DRUŠTVO – Deo građana koji su očekivali subvencije za samozapošljavanje ostaće bez pomoći države, jer rebalansom budžeta nije predviđeno dovoljno novca za to. U Nacionalnoj službi kažu da čine sve kako bi što veći broj građana uključili u programe zapošljavanja. Sa druge strane, oni koji su ostali bez obećanog novca pitaju ko će da im nadoknadi troškove prikupljanja potrebne dokumentacije.

Država je nezaposlenima obećala subvencije za samozapošljavanje. Neke je i obavestila da je novčana nadoknada odobrena. Ispostavilo se, međutim, da će čitav projekat morati da pričeka. Namera je bila najbolja, ali rebalansom budžeta nije predviđeno dovoljno sredstava za tu namenu, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Upravo zbog toga, umesto da uveliko uređuje travnjake, Branko Mladenović iz Smedereva još nije započeo sopstveni biznis.

Odobrena mu je subvencija za samozapošljavanje, vredna 160.000 dinara. Obezbedio je sva potrebna dokumenta, ali kada je trebalo da potpiše ugovor, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, sačekala ga je neprijatna vest.

“Ja sam doneo sva rešenja i onda su nam rekli da zbog rebalansa budžeta do daljeg sredstva ne isplaćuju. Ne potpisuju ugovore”, kaže Mladenović.

Na pitanje zašto je došlo do izostanka obećanih uplata, Nacionalna služba za zapošljavanje dostavila je pisani odgovor.

“Činjenica je da je jedan broj nezaposlenih lica, potencijalnih korisnika sredstava, registrovao delatnost nakon donete odluke o odobravanju sredstava, s kojima Nacionalna služba za zapošljavanje nije zaključila ugovor o dodeli subvencije”, navodi se u odgovoru.

U Nacionalnoj službi kažu da preduzimaju sve neophodne aktivnosti kako bi pronašli mogućnosti za uključivanje što većeg broja građana “u programe i mere aktivne politike zapošljavanja”.

Do sada su potpisana 824 ugovora o subvencijama, najviše za pomoć u započinjanju posla u zanatskim delatnostima, za otvaranje kozmetičkog, frizerskog salona, bravarske i molerske radnje ili stomatološke ordinacije.

Branko Mladenović tvrdi da ga je priprema dokumentacije koštala oko 10.000 dinara, da sada duguje za porez, a zdravstvenu knjižicu ne može da overi.

Advokat Branko Pavlović kaže da je država, time što je dala oglas i pozvala ljude da započnu proces samozapošljavanja, izazvala troškove za građane.

“Po nekom pravu, trebalo bi da ih nadoknadi, ali ja vam kažem iz iskustva to će biti vrlo mukotrpno i skopčano sa velikom količinom drugih troškova i izdataka koje inače suđenje zahteva”, objašnjava Pavlović.

Potencijalnim korisnicima subvencija koji još nisu registrovali delatnost, Nacionalna služba za zapošljavanje preporučuje da trenutno obustave ili odlože sve aktivnosti u vezi sa realizacijom odluke.

Izvor: RTS