Samo mali broj interno raseljenih lica želi da se vrati na Kosovo


09. maj 2013. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio je danas da je od početka godine na Kosovu za potrebe povratnika izgrađeno oko 80 stambenih jedinica.

Jevtić je u izjavi Tanjugu rekao da se na Kosovo u 2013. godini vratio određeni broj ljudi, da su oni u međuvremenu iznajmili kuće, a Ministarstvo za povratak i zajednice izgradilo je 80 stambenih objekata koje sada koristi oko 350 povratnika.

Tokom uskršnjih praznika Jevtić je posetio raseljene u kampovima u Smederevu i Pančevu, koji su ga informisali da će većina njih, zahvaljujući Programu Evropske Komisije u Srbiji, dobiti sopstvene kuće dok je samo mali broj izrazio želju da se vrati u pokrajinu.

On je, kako je kazao, baš juče pokrenuo proceduru za povratak porodice Marković, koja je izrazila želju da se vrati u Dečane.

Ministar je rekao i da će podržati svakog ko odluči da se vrati na Kosovo čak i ako želi da živi u nekoj drugoj opštini a ne tamo gde je ranije živeo.
“Za mene je bitan svaki Srbin koji se vrati na Kosovo. U tom smislu ja osećam da oni žele da budu kompletno prihvaćeni u sredini u koju se vrate”, dodao je Jevtić.

Naveo je i da više faktora utiče na spori povratak, među kojima su najčešći bezbednost i ekonomski položaj povratnika, zbog čega je podsetio da povratnici imaju mogućnost da se školuju na maternjem jeziku, ali i obezbeđenu zdrastvenu zaštitu i šansu da rešavaju sudske sporove zbog uzurpacije imovine.
“Egzistencija odnosno obezbeđivanje radnog mesta je nešto što takođe utiče na povratak. Povratak nije samo izgrađena kuća, potrebno je obezbediti uslove za održiv povratak koji podrazumeva obezbeđivanje radnog mesta”, kazao je ministar.