Šabić: Vlada da naloži Železari da dostavi ugovore KRIK-u


06. april 2017. PRIVREDA – Izvor: N1info – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio je od Vlade da neposrednom prinudom obezbedi izvršenje njegovog rešenja kojim je naloženo da Železera Smederevo novinarki Krika dostavi kopije ugovora izmedju Železare i firmi Bremer internešnal i Bremer trejding.

U saopštenju poverenik je naveo da novinarki treba da se dostave ugovori iz 2013. godine i 2015. godine, kao i dokumenata iz kojih se može saznati kada je i kolike iznose Železara Smederevo uplaćivala tim kompanijama.

Poverenik je naveo da je u konkretnom slučaju Železara Smederevo na zahtev tražioca informacija prvo odgovorila da se dokumentacija u vezi sa zahtevom nalazi u “dislociranoj arhivi a ne u sedištu organa”, pa da joj je potreban dodatni rok, predvidjen zakonom, da bi odgovorila na zahtev.

Potom, ni po isteku produženog roka nije odgovorila na zahtev, pa je tražilac informacije podneo žalbu povereniku.

U izjašnjenju na zahtev Poverenika Železara je predložila da se žalba tražioca odbije i pozvala se na to da je sa stranim partnerima ugovorila poverljivost i da stoga ne može da postupi u skladu sa zahtevom.

Poverenik je usvojio žalbu.

U saopštenju Poverenik je naveo da se pravo javnosti da zna zasniva na Ustavu i uredjeno je zakonom i ne zavisi od odredbi komercijalnih ugovora.

“To pravo ostvaruje se i ograničava po uslovima i na način utvrdjen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja čijim odredbama su predvidjene i mogućnosti da se, radi zaštite legitimnih interesa stranih partnera, pravo javnosti ograniči, ali ne i da se pod maskom tih interesa ograniči ili čak isključi pristup informacijama koje su nesporno legitiman predmet interesovanja javnosti”, navodi se u saopštenju.