Sa novom vladom o smederevskoj rafineriji


19. jul 2012. PRIVREDA – Za nedelju dana konzorcijum će odlučiti da li ostajemo u priči za rafineriju u Smederevu ili ćemo odustati, a konačan stav donećemo nakon razgovora sa predstavnicima nove vlade, od kojih ćemo tražiti garancije za sigurnost investiranja u Srbiji – izjavio je zamenik direktora „Komiko oila” Radomir Radivojević.

U isto vreme trebalo bi da bude poznato da li će „Komiko oil” podneti kontratužbu protiv grada Smedereva, koji je ovu firmu tužio zbog neplaćanja zakupnine u ugovorenom roku ili će sudu biti upućen samo odgovor na tužbu. Njihova namera je da sud, ali i javnost u Srbiji, obaveste o pravim razlozima kašnjenja, kao i da, kako kažu, skinu ljagu sa firme koju im je nanela tužba iz Smedereva.

– Treba da se zna da sam smederevsku vlast bukvalno molio da ne odbacuju investiciju i sačekaju 24. avgust, te da ćemo platiti i kamatu za svaki dan docnje. Obećali su, a onda su istog dana podneli tužbu tvrdeći da im nismo dali rok. To samo potvrđuje, nakon tri i po godine miniranja, da nismo dobrodošli. Pitanje je onda da li treba ostati u takvom dvorištu i takvom ambijentu – kaže naš sagovornik.

Ovo je, nakon gotovo četiri godine natezanja, epilog najveće grinfild investicije o kojoj je ispisano i ispričano sve, a ništa nije urađeno. Zapravo, sve je na početku. Ili na kraju.

Nesuđeni graditelji, nakon višegodišnje agonije i upiranja da baš ovde grade rafineriju, ozbiljno razmišljaju da dignu ruke od projekta. Kažu, tako se ne postupa sa investitorima u vreme kada kriza uzima svakodnevni danak.

Grad, međutim, smatra da je učinjeno sve u skladu sa zakonom i da su investitori morali da znaju do kada moraju da obezbede novac.

– Tužba ostavlja prostor da se novac u međuvremenu uplati do pokretanja spora, a to sigurno neće biti tako brzo. Ako investitor do tada obezbedi sredstva, Skupština grada će odlučiti da li ćemo povući tužbu ili ne, a ako mene pitate, ja bih u tom slučaju glasao za investiciju. Mi ne teramo investitore, već poštujemo sopstvene odluke i ugovor, a koliko znam, „Komiko oil” nije uputio zvaničan dopis sa navedenim rokom uplate, već je napisano da će uplatiti u najskorije vreme. Samo usmeno je spomenut 24. avgust, a to nije dovoljno da bi institucije grada razmatrale predlog – kaže za naš list predsednik Skupštine grada Branče Stojanović.

Upitan kako će gradska kasa podneti eventualno povlačenje investitora ako se računalo na pare od zakupa za rafineriju, Stojanović kaže:

–Mi ne računamo na te pare rebalansom budžeta koji radimo. Bilo bi dobro da novac dođe, ali ako ne bude ništa od toga, nekako ćemo pregurati i bez toga.

Da podsetimo, ideja o rafineriji pojavila se u javnosti septembra 2008. godine kada je tadašnji gradonačelnik Predrag Umičević izjavio da su u toku pregovori o izgradnji. Krajem te godine potpisan je memorandum o razumevanju, da bi potpise na ugovor o zakupu 113 hektara u Industrijskoj zoni za gradnju rafinerije grad i investitor stavili tek u aprilu 2012. Prva verzija ugovora nije dobila saglasnost lokalnog parlamenta. Dva meseca po potpisivanju ugovora rafinerija je već dospela na sud. „Komiko oil” nije uplatio 652 miliona dinara zakupnine u roku od 60 dana, a grad je nakon opomene pokrenuo tužbu za raskid ugovora. Ovaj gest, sva je prilika, naljutio je i pokolebao uporne investitore i, kako kažu, dodatno zakomplikovao proceduru kod međunarodnih finansijskih organizacija. Od nove srpske vlasti očekuju garancije i razumevanje. U protivnom, ne gine još jedno „pakovanje kofera” iz Smedereva.

Izvor: Politika