Ruski “Ural” za državu najpoželjniji kupac Železare


02. maj 2012. PRIVREDA – Od tri pristigle prijave za strateško partnerstvo u Železari u Smederevu, “Ural majning end metalurdžikal” je za državu najpoželjniji takmac.

U slučaju da ovaj najveći proizvođač bakra iz Gornjeg Urala u vlasništvu oligarha Iskandera Mahmudova ne dostavi obavezujuću ponudu do petka kad ističe rok, u Vladi će pokušati da se naknadno direktno nagode s njim, kaže izvor u Nemanjinoj 11.

Ostala dva ponuđača, ukrajinski “Donjeckstal” i luksemburški “Junajted grup” manje su prihvatljive opcije. Prvi je u ranijim direktnim pregovorima sa domaćim zvaničnicima pokazao interesovanje samo za deo železare, toplu i hladnu valjaonicu, ali ne i za celu smederevsku čeličanu, što znači da bi otpustili barem polovinu radnika.

Opet, drugi ponuđač, konzorcijum “Junajted grup” nije dovoljno veliki da bi parirao domaćoj čeličani.

S druge strane, prihodi “Ural majning end metalurdžikala” bili su na kraju prošle godine gotovo tri milijarde dolara, dok vrednost 50 zavisnih i povezanih kompanija koje posluju u metalurgiji, poljoprivredi, građevini i telekomunikacijama svuda po Rusiji daleko prevazilaze zacrtane kriterijume na tenderu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za “Blic” da je najbitnije da sadašnji ponuđač nastavi isti obim proizvodnje, uposli radnike i odnosi se prema lokalnom i republičkom budžetu, te ekologiji poput “Ju-Es stila”.

“Tek će se videti da li ima kupca za železaru, jer nijedan nije dostavio obavezujuću ponudu, ali bi najgore bilo da sve ostane kako je sad”, zaključuje Savić.

Izvor: Blic