Ruski “Ural vagon zavod” kupuje Železaru


10. oktobar 2012. PRIVREDA – Najozbiljniji kandidat za strateško partnerstvo za “Železaru Smederevo“ je ruska kompanija “Uralvagonzavod”.

Poslednjih nedelja, predstavnici Vlade intenzivno vode pregovore, a i danas bi trebalo takođe da održe sastanak sa menadžmentom ove ruske kompanije.

Međutim, javno o imenu potencijalnog strateškog partnera se ne govori, a to je i bila želja “Uralvagonzavoda”, koji spada među 100 najvećih vojno-inustrijskih kompleksa u svetu. Osim što je juče premijer Ivica Dačić nakon objave javnog poziva potvrdio “da je ozbiljna ruska kompanija zainteresovana za strateško partnerstvo”.

– Nakon javnog poziva, videćemo i da li ima još zaintersovanih kompanija za kupovinu “Železare” – rekao je Dačić.

Ministarstvo finansija i privrede objavilo je javni poziv za izbor strateškog partnera, a rok za dostavljanje konačnih, obavezujućih ponuda je 26. oktobar. Da bi mogao da dostavi ponudu, zainteresovani mora da ima status pravnog lica koje obavlja delatnost eksploatacije ruda metala ili drugih ruda i proizvodnje sirovog gvoždja, koksa, čelika ili ferolegura ili delatnost iz oblasti proizvodnje metalnih proizvoda i mašina i koje je u 2011. ostvarilo ukupan prihod od najmanje dve milijarde dolara.

Za Predraga Umičevića, predsednika Skupštine privrednog društva “Železare Smederevo”, ovim javnim pozivom na koji mogu da se jave ne samo kompanije koje obavljaju ekspolataciju ruda i proizvodnju gvožđa, koksa i čelika već i one koje proizvode metalne proizvode i mašine, povećava se šansa da se javi veći broj potencijalnih partnera.

– Očekujem da će konačno Železara dobiti strateškog partnera, koji vrlo brzo može da dođe, kao i da bude bilo ko ko je ranije kupovao proizvode Železare ili je vidi u svom lancu proizvodnje kao input. Želim da verujem da će biti pokrenuta poizvodnja, a da Smederevo više neće biti mrtav grad – kaže za “Blic” Umičević.

Kako je ranije rečeno, namera Vlade je da sa budućim vlasnikom dogovori dodatna ulaganja od oko 100 do 150 miliona dolara u galvanizaciju pojedinih pogona u fabrici. Opcija je i da se podigne kvota za izvoz čeličnih proizvoda u Rusiju s obzirom na to da sa tom zemljom imamo sporazum o slobodnoj trgovini.

Javnim pozivom za izbor strateškog partnera, definisano je da ponude, moraju da sadrže biznis plan, sa obaveznim minimalnim investicionim programom od 50 miliona dolara za period od četiri godine. Taj novac bi budući strateški partner, koji će imati 75 odsto vlasništva u srpskoj železari, trebalo da usmeri na pokretanje proizvodnje, započinjanja investicionog ciklusa i revitalizacije železare. Očekivanja su da bi proizvodnja u železari trebalo da bude pokrenuta do kraja ove godine.

Prethodni tender za prodaju Železare, raspisan 18. aprila, nije bio uspešan, pošto ni jedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće – “Junajtid plzen” sa sedištem u Luksemburgu, “Donjeck stil grup” iz Ukrajine i “Ural majning end metalurdžikal kompani” iz Rusije, nije dostavila ponudu.

Izvor: Blic