Rusi odustaju od “Železare Smederevo”?


15. februar 2013. PRIVREDA – Ruski “Ural vagon zavod”, iako je najavljeno još uvek nije spremio ponudu za “Železaru Smederevo“.

Kako Blic saznaje u Vladi Srbije, više detalje će se znati krajem ovog meseca, kao i da se svaki slučaj sprema alternativno rešenje.

Pregovori sa Rusima, koji su zada jedini pokazali interesovanje za kupovinu “Železare”, trebalo je da otpočnu sredinom ovog meseca. Prema poslednjim, nezvaničnim informacijama iz Moskve, “Ural vagon zavod” je odustao od ideje da postane stoprocentni vlasnik smederevske “Železare”.

Urađene analize ukazuju im, tvrde izvori Blica, da je mnogo bolje ukoliko Srbija, sa ruskom kompanijom napravi sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća, sličnom onom koji danas imamo sa “Fijatom”o proizvodnji automobila u Kragujevcu.

– Takva ideja se pominjala i prilikom posete naše delegacije Moskvi. Međutim, ništa slično zvanično nam nije upućeno – tvrde izvori Blica iz Vlade Srbije.

Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, izjavio je za Kurir da ne može da komentariše tender, dok se ne završi.

– Nemamo informaciju da su Rusi odustali – kratko je poručio Ljubić.

Izvor: Blic, Kurir