Rusi ne žele Železaru


01. oktobar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Uralska rudarsko-metalurška kompanija (UGMK) nije zainteresovana za kupovinu Železare “Smederevo”, izjavio je danas direktor te ruske kompanije Andrej Kozicin.

“Nama to preduzeće nije zanimljivo, nismo podneli prijavu za učesće na tenderu”, rekao je Kozicin novinarima, a prenosi Interfaks.

Vlasti Srbije su još u aprilu kada je i raspisan tender za Železaru saopštile da su UGMK, ukrajinski Doneckstalj i Junajted Pilsen (United) biznismena Igora Šamisa, podneli prijavu za učešće na tenderu za kupovinu Železare “Smederevo”. Tom prilikom je predloženo da cena za železaru bude jedan dolar.

Prema podacima sa sajta kompanije, Uralska rudarsko-metalurška kompanija je u 2010. godini imala konsolidovanu prodaju od 5,2 milijardi dolara, a čisti prihod 742 miliona dolara.

Interfaks navodi da srpska vlada od potencijalnog kupca zahteva konsolidovani prihod za 2011. godinu od najmanje milijardu evra ili posedovanje aktive od 1,5 milijardi evra.

UGMK nema nikakve akcije na Balkanu, ali od 2004. godine realizuje produkciju rudnika bakra u Majdanpeku, navodi ruska novinska agencija.
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će tokom ove nedelje će biti raspisan tender za privatizaciju Železare “Smederevo”.

On je za dnevni list Blic rekao da se privode kraju pregovori sa velikom ruskom kompanijom i da je postignut dogovor da država zadrži 25 odsto udela u toj kompaniji.

“Pošto imamo snažan interes jedne velike ruske kompanije za pokretanje Železare i investicije u čak neke potpuno nove kapacitete koji trenutno ne postoje u Smederevu, mi ćemo raspisati tender za privatizaciju”, rekao je Dinkić. On, ipak, nije precizirao o kojoj je kompaniji reč.