Rusi ne odustaju od smederevske čeličane


‘6. decembar 2014. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Agencija za privatizaciju pozvala je sve zainteresovane kompanije za učešće u postupku privatizacije „Železare Smederevo“. Srpska čeličana će dobiti novog gazdu modelom strateškog partnerstva dokapitalizacijom, a investitor će postati vlasnik 80,01 odsto firme, dok će Republika Srbija zadržati udeo od 19,99 odsto. Američka kompanija „Esmark“ na pragu je ulaska u „Železaru“, ali se ni ruski „Crvevi oktobar“ i „Junajted grupa“ ne predaju. Kako „Novosti“ saznaju, ove dve kompanije čekaju ishod pregovora sa Vladom, kako bi pokušali da se dokopaju partnerstva sa srpskom čeličanom.

Ko je imao najozbiljnije namere znaće se tek pred Božić, pošto 5. januara ističe rok za podnošenje prijava. Sve firme koje žele da učestvuju u privatizaciji moraće da uplate naknadu od 10.000 evra za dokumentaciju.

Prema podacima iz tendera, vrednost novčanog kapitala „Železare“ je 16,7 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital 2,7 milijardi.

Vlada Srbije donela je odluku da državni poverioci otpišu dug „Železari“, sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije. Formirana je komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva i utvrđeni kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranja ponuda.