Rusi i Amerikanci u trci za Železaru


01. septembar 2014. PRIVREDA – Izvor: Blic – Tender za Železaru biće uskoro raspisan. Razlog za odlaganje je dilema koji model prihvatiti, saznaje “Blic”. Najozbiljniji kandidati su američki “Esmark” i ruski “Crveni oktobar”.

– Obe kompanije su dale svoje predloge. Njihove ideje o tome na koji način Železara Smederevo treba da nastavi da radi su potpuno različite. Obavezali smo se da raspišemo javni poziv koji će, mada pravo učešća imaju svi zainteresovani, prirodno morati više da odgovara nekoj od kompanija sa kojom su obavljeni razgovori – objašnjava izvor “Blica” blizak radnoj grupi, oformljenoj početkom maja za privatizaciju Železare.

“Esmark stil grupa” je jedan od vodećih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika i treći proizvođač čeličnih ploča u Americi. Ruski “Crveni oktobar” spada među najveće proizvođače kvalitetno valjanih specijalnih vrsta čelika za auto, avio, hemijsku, naftnu, energetsku industriju i mašinogradnju. Kompanija je osnovana pre 116 godina, a danas drži 30 odsto ruskog tržišta čelika i u 30 zemalja izvozi 900 vrsta čelika.

Stanje na tržištu čelika značajno je bolje nego prethodnih godina, godišnji rast je tri odsto, pa je i potražnja za proizvodima iz Smedereva veća nego ranije.