„Rođendan gospodina Nušića” na Nušićevim danima


20. februar 2014. KULTURA – Izvor: Politika – „Rođendan gospodina Nušića” naziv je najnovijeg dramskog teksta Dušana Kovačevića, čije probe će u režiji Nebojše Bradića početi narednih dana na sceni Zvezdara teatra. Beogradska premijera se očekuje 10. aprila, a dan kasnije ovu predstavu premijerno će videti publika u Smederevu.

Kovačević se u komadu „Rođendan gospodina Nušića” bavi samo jednim danom iz Nušićevog života. To, međutim, otkriva reditelj Bradić, nije običan dan, običnog čoveka, već 60. rođendan velikog pisca.

– Kovačević se lakoćom, humorom i setom, kreće između unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta ovog velikana, smeštajući radnju u kafanu u kojoj Nušić najradije provodi svoje vreme – kaže Bradić i objašnjava kako je došlo do ove saradnje:

– Dušan Kovačević je želeo da u Zvezdara teatru obeleži jubilej Branislava Nušića, originalno i kreativno, kao praznik srpske kulture, onako kako to ovom velikanu i dolikuje: novim tekstom i predstavom o Nušićevom životu. Razmišljajući o tome, započeo sam pisanje drame „Druga kuća”, u kojoj sam istraživao i spajao setno i aktuelno sa biografskim detaljima koji rade sami za sebe. Kovačević je smatrao da današnjem gledalištu, a i Nušiću, priliči nešto pikantnije i pronicljivije. Tako je nastao „Rođendan gospodina Nušića”, ovoga puta pisan rukom majstora. Zahtevan i uzbudljiv proces saradnje sa Kovačevićem i otkrivanje „enigme Nušić”, nastaviće se narednih dana na prvim probama.

Budući da je Branislav Nušić (1864–1938), srpski književnik, komediograf, novinar i diplomata, bio najbolji svedok svoga vremena, zanimalo nas je, iz vremenske perspektive, kako će biti predstavljen na sceni Zvezdara teatra.

– Perspektiva je kompleksna poput same ličnosti velikog pisca i vremena u kojem je živeo i stvarao. To je period kada su rane posle Prvog svetskog rata još duboke i nezalečene, a novo vreme svojom brzinom nameće nove izazove. Svi su u komadu nepopravljivo obeleženi istorijom, ali niko nije poražen. Komične situacije senči neka vrsta tragične ironije. Publika će u „Rođendanu…” pronaći brojne činjenice za koje do sada nije znala i otkrivati analogiju sa našim vremenom. To je vreme u kome se jasno vide posledice mnogih pogrešnih odluka – kaže Bradić.

Branislav Nušić je ličnost koja je svojim životom i delom ostavila neizbrisiv trag u srpskoj pozorišnoj istoriji. Koliko je delikatno, obavezujuće, baviti se Nušićem na sceni, Bradić objašnjava:

– Čarls Dikens je jednom prilikom rekao: „Život gotovo svakog čoveka koji poseduje velike talente, može da bude tužna knjiga za njega samog.” Mislim da bi to moglo biti polazište za nastanak ove predstave o Branislavu Nušiću. Veoma je teško praviti predstavu koja kao osnovu ima nečiji život, a pogotovu pisati o nekom o kome vlada stereotip da je bio pisac komedija i kozerija. Nušićevo delo, međutim, otvara mnoge dileme i brojna pitanja na koja se nude mogući odgovori. Na primer: Zašto je glas komediografa zaćutao u godinama pre, za vreme i posle rata? Kako se i zašto Nušić penzionisao i kasnije aktivirao? Kakav je bio njegov privatni život? Zašto se Nušić uputio u Sarajevo da tamo pravi „grad opsednut pozorištem”? Kakav je bio odnos Nušića prema glumcima? Poštujući biografske odrednice, valja se upustiti u „bekstvo od biografije”. U ovome je zadatak reditelja lakši od zadatka pisca.

Bilo bi važno i lepo, naglašava Bradić, da 150 godina od rođenja Branislava Nušića srpsko pozorište i srpska kultura obeleži novim čitanjima njegovih dela. Zbog toga Duško Kovačević podstiče, osim pozorišta, i neke druge institucije kao što su SANU, Matica Srpska i Sterijino pozorje da se uključe u ovaj jubilej. Zajedničkim nastupom jubilej će biti vidljiviji, a njegovi rezultati trajniji.

Naslovni lik u predstavi „Rođendan gospodina Nušića” Bradić je poverio iskusnom Branislavu Lečiću. Evo i zašto:

– Očekujem da će Lečić svojim glumačkim i životnim iskustvom na pravi način oživeti lik velikog pisca. Jer, Branislav Nušić nije samo ličnost iz književne i pozorišne istorije. On je više od toga: stari lav, pomalo posedeo, pomalo razočaran i gažen sudbinom, ali čovek koji ne odustaje. Nušić je, između ostalog, i nacionalni radnik, tribun, govornik, džentlmen, zabavljač. Verujem da će Lečić svom imenjaku podariti deo svog ličnog šarma i harizme – kaže Bradić.

Ulogu starog ratnika i Nušićevog prijatelja tumači Dragan Petrović, mladu glumicu u usponu – Tamara Dragićević, a kelnera koji se priprema za svoj glumački debi – Petar Benčina. Na svoje glumce čekaju još dramski pesnik, tragičar i hor devojaka kafanskih muzičara koje će pripremiti Vlada Marković.