Ribolov: „Baron” u bojkotu


26. maj 2012. DRUŠTVO – Na Dunavu kod Smedereva poneki smuđ udari po mraku, „peš” otežava dubinski ribolov, a na Železarinom kanalu grizu sitna babuška i bodorka. Ni oko Kostolca nije bilo većih ulova smuđa, koji se retko hvatao i kod Rama, Velikog Gradišta i Golupca. Na Srebrnom jezeru grize bodorka.

Mršavi su i ulovi na Toploj Mlavi kod TE „Drmno”, Kostolačkom dunavcu i Orašju kod Dubravice. Visok vodostaj još onemogućava ribolov na Velikoj Moravi od Ljubičevskog mosta do ušća u Dunav, a nije mnogo bolje ni na terenima oko Žabara i Svilajnca, gde se sitna bela riba pecala samo na zatokama i okolnim barama. Na Gružanskom jezeru se hvataju bela riba i pokoji smuđ, koji se iz čamca dobijao samo kod ostrva i stubova mosta.

Na Ćelijama se pecaju bela riba, pokoji smuđarak i grgeč. Na Rasini radi potočna mrena. Na mnogobrojnim barama na području Kruševca hvata se uglavnom babuška, mada se ponegde dobijala i štuka, a na Duškovom ribnjaku u Koševima i šaran. Potočna mrena grize i na Ribarskoj reci, dok se na Srndaljskoj reci hvata pastrmka.

Na kraljevačkom delu Zapadne Morave ribolov je još otežan zbog visokog vodostaja.

Na jezeru Gazivode proradio je sitniji smuđ, mada se na mitrovačkim terenima javljaju i krupni komadi. Na Ibru kod Raške bilo je ulova nosare i potočne mrene, a na okolnim barama se pecaju bela riba, babuška i štuka, koja je aktivna samo ujutru i pred mrak.

Ulova babuške i bele ribe bilo je i na Mišarskoj i Tabanovačkoj šljunkari u šabačkom kraju, kao i na velikoj bari u Vukošiću. Sava opada.

Na Garaškom jezeru kod Aranđelovca pecaju se bodorka i deverika, koja je u lovostaju do 1. juna. Uveče se na toj vodi dobija i smuđ, koji radi i na FEP-ovoj vodojaži. Na Staroj vodojaži bilo je ulova krupne bodorke i crvenperke.

Na Petničkom jezeru se hvataju bela riba, bandar i poneka krupna babuška.

Na jezeru Međuvršje lovi se babuška, kod „Lanterne” i na takmičarskoj stazi, a ulova ove ribe bilo je i u Ovčar banji, na ulivu starog kanala. Na Drini kod Loznice još nema uslova za normalan ribolov, ali se kod Malog Zvornika peca nosara. Na Zvorničkom jezeru grize babuška i to u Čitluku, Amajiću i Budišiću.

Na Nišavi kod Niša najaktivnija je potočna mrena, dok se na zatokama Južne Morave peca „sića”, a na Oblačini i barama kod Batušinca i Malošišta grize sitna babuška.

Na leskovačkom delu Južne Morave pecanje i dalje otežava visok vodostaj. Belica i sitna babuška grizu na Brestovačkom jezeru, dok je jezero Barje posećeno zbog odličnih ulova bodorke, ali i ponekog smuđa i babuške, koji se pecaju pretežno noću. Na Lipovačkim i Jelašničkim barama hvatana je sitnija štuka.

Na Nišavi u pirotskom i belopalanačkom kraju najaktivnija je potočna mrena, a na Zavoju, Krupačkom jezeru i ostalim akumulacijama u ovom delu Južne Srbije rade samo babuška i bela riba.

Izvor: pressonline.rs