Rezultati Železare i dalje u senci Ju-es stila


Iako menadžment kineske kompanije HBIS u čijem vlasništvu je smederevska železara predviđa da će ove godine ostvariti proizvodnju od 1,8 miliona tona čelika to još uvek neće dostići rekordnu proizvodnju Železare Smederevo iz 2006. godine niti ostvareni profit tadašnjeg vlasnika američke kompanije Ju-es stil pokazuju statistički podaci o proizvodnji i prodaji.

Naime, Song Sihai, direktor HBIS Srbija, izjavio je da će u 2018. godini nivo proizvodnje u smederevskoj železari dostići 1,8 miliona tona čelika, da je u prvih pet meseci izvoz dostigao 560 hiljada tona za 43,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine te da je u 2017. godini ostvaren prihod od 750 miliona dolara. Ipak, to još uvek ne ugrožava rekordni prihod iz perioda kada je Ju es stil gazdovao fabrikom i ostvario rezultat od 1,15 milijardi dolara. U 2017. godini, proizvodnja železare je iznosila 1,5 miliona tona čelika što je identično nivou proizvodnje iz 2008. godine. To je ujedno bila i poslednja godina u kojoj je Železara Smederevo donela profit svojim vlasnicima. Izvoz Železare u periodu januar-april 2018. veći je za 80,6 miliona evra nego u prva četiri meseca prošle godine a od svih kompanija u Srbiji od HBIS-a je jedino više zaradio Fijat, sa 303,3 miliona evra ostvarenih izvozom automobila. HBIS je pak izvezao robu u vrednosti od 263,8 miliona evra.

Stručna javnost ističe da su razlozi zbog kojih HBIS nije dostigao Ju-es stil u rekordnoj proizvodnji i zaradi, bar zasad, činjenica da su Amerikanci znatno više ulagali u proširenje proizvodnih kapaciteta, ali i da su imali povoljniju situaciju jer je pre početka svetske ekonomske krize cena čelika na tržištu bila veća nego što je to danas slučaj.

– Ono što treba naglasiti je da se zaboravlja činjenica da je 2006. godine Železara Smederevo ostvarila rekordnu proizvodnju od 2,2 miliona tona čelika a ne 1,9 miliona kako se sada tvrdi. To je inače i maksimalni kapacitet Železare Smederevo. Podaci se međutim fingiraju da bi rezultat koji su ostvarili Kinezi bio bliži rekordu koji su napravili Amerikanci. Kada je reč o zaradi činjenica je da je Ju es stil imao povoljniju poziciju jer je rekordnu zaradu postigao u vreme pre ekonomske krize kada je cena čelika bila daleko veća. Međutim, bez obzira što HBIS nije dostigao rezultate Ju-es stila za pohvalu je što su zadržali sve zaposlene u železari i što su povisili plate za 10 odsto – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ koji ima podružnicu u Železari Smederevo a svojevremeno je i sam radio u njoj.

Prema njegovim rečima velika nepoznanica je zašto još uvek postoji preduzeće Železara Smederevo kojim gazduje država.

– Formalno sam i ja još uvek zaposlen u tom preduzeću. To je onaj deo koji Kinezi nisu preuzeli a na koji su prebačena dugovanja i ono što HBIS nije hteo da kupi. Postavlja se pitanje zbog čega to preduzeće još uvek postoji i izaziva spekulacije i sumnje da država preko njega subvencioniše HBIS, što je za Evropsku uniju neprihvatljivo, i da se eventualno na to preduzeće prenose neki gubici koje Kinezi beleže, Dokaza za to nema ali osnovane sumnje u javnosti svakako postoje – kaže naš sagovornik.

Ekspert za strana ulaganja Mahmud Bušatlija slaže se da se poslovni rezultati Ju-es stila i HBIS ne mogu porediti jer je situacija na tržištu čelika sada nepovoljnija nego što je tada to bio slučaj.

– Kada je pak reč o ostvarenim rezultatima u proizvodnji cifra od 1,8 miliona tona proizvedenog čelika je dobar i ohrabrujući. Sasvim je izvesno da su Kinezi uložili značajna sredstva za povećanje produktivnosti što se u potpunosti isplatilo. Takođe, zaposlili su dodatnu radnu snagu pa radnika u železari sada ima više nego što je to bio slučaj u vreme dok je gazdovao Ju-es stil. Ne vidim da je bilo kakav hendikep za Kineze što nisu dostigli zaradu iz perioda Amerikanaca zato što je to u datom trenutku zbog situacije na tržištu nemoguće. U svakom slučaju situacija u železari je dobra i daleko je bolje da njom upravljaju Kinezi nego takozvani profesionalni menadžment predvođen Peterom Kamarašem, koji je samo beležio dugovanja i činio štetu.

Izvor: Danas