Retriveri šampioni ipak otrovani


04. oktobar 2011. HRONIKA – Izvor: Beta – Dva zlatna retrivera iz Srbije koji su uginuli nakon što su proglašeni pobednicima na izložbi u Amsterdamu, bili su otrovani insekticidom, utvrdio je Univerzitet u Minhenu.

Vlasnici odgajivačnice zlatnih retrivera Nataša i Nenad Davidović iz Smedereva dobili su potvrdu univerziteta da su psi otrovani na najvećoj evropskoj izložbi pasa svih rasa. Osim njihovih retrivera, uginuo je i jedan iz Austrije i to samo pola sata po objavljivanju da su nagrađeni.

Organizator izložbe je obavestio vlasnike da su retriveri uginuli zbog spoljne temperature koja je iznosila 25 stepeni Celzijusa.

Na izložbi je bilo oko 20.000 pasa. Uginuli retriveri nalazili su se u boksu sa još nekoliko pasa.

“U dežurnoj veterinarskoj klinici u Holandiji, veterinarka je konstatovala uginuće tri psa i da je uzrok smrti za nju nepoznat. Psi su stavljeni u hladnjaču, ali je u ponedeljak drugi veterinar rekao da je sto odsto siguran da je reč o toplotnom udaru”, rekao je za agenciju Beta suvlasnik odgajivačnice Nenad Davidović.

Vlasnici pasa su internacionalne kinološke sudije, a o njihovim psima na izložbi u Amsterdamu brinula je profesionalna voditeljka koja je odmah po uginuću pasa obavestila vlasnike i posumnjala u izjavu organizatora da je uzrok toplotni udar.

Psi su, na zahtev odgajivača, prebačeni na patologiju Veterinarskog instituta u Gracu gde je odbačena mogućnost toplotnog udara i savetovana ekspertiza i utvrđivanje razloga uginuća na Ludvig Maksimilijans univerzitetu u Minhenu.

Na tom Univerzitetu utvrđeno je da su psi otrovani insekticidom koji spada u otrove prve grupe, veoma otrovan za čoveka, vodene organizme, pčele i životinje. Od 2007. je zabranjen u zemljama Evropske unije.