Retriveri iz Srbije, šampioni sveta, otrovani na izložbi


05. septembar 2011. HRONIKA – Izvor: Beta – Na najvećoj evropskoj izložbi pasa svih rasa u Amsterdamu, gde se nadmetalo oko 20.000 pasa, dva zlatna retrivera iz Srbije i jedan iz Austrije otrovani su neposredno pošto su proglašeni pobednicima.

Dvogodišnji zlatni retriver, mužjak Plavi Anđeo, međunarodni šampion, pola sata pošto je u Amsterdamu proglašen za vicešampiona Evrope, bio je mrtav, rekao je vlasnik odgajivačnice i internacionalni kinološki sudija Nenad Davidović iz Smedereva.

Mlada šampionka, Viktorija, stara 14 meseci, koja je u poslednjih mesec dana bila “nepobediva” na takmičenjima u zapadnoj Evropi, s najvišiim ocenama kod kinoloških sudija svetske reputacije, takođe je otrovana na toj izložbi.

U istom boksu bilo je sedam zlatnih retrivera. Svi su otrovani, četiri psa su preživela, dok su dva retrivera odgajivača Nataše i Nenada Davidovića iz Smedereva i jedan retriver iz Austrije umrli.

Tokom prepodneva odgajivači retrivera dobili su više od 300 sms poruka i više od hiljadu mejlova podrške i žaljenja zbog trovanja retrivera šampiona.

Zasad nije poznato kako je i zašto došlo do trovanja.