Rešenje za poboljšanje energetske efikasnosti zgrada


05. jun 2013. DRUŠTVO – U holu Gradske uprave otvorena izložba termovizijskih fotografija tipskih zgrada sa teritorije grada.

Izložbu je otvorenom proglasio Prvoslav Nedeljković, pomoćnik gradonačelnika Smedereva za privredu, investicije i ekonomski razvoj, a o samom projektu govorila je Anita Mraović, menadžer projekta „Otkriti energiju”, predstavnik Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Postavka predstavlja nastavak realizacije projekta Energetske efikasnosti u zgradarstvu nazvanog „Discovering Energy” koji se realizuje u 30 lokalnih samouprava u Republici Srbiji i to u tri regiona: u jugoistočnoj Srbiji, zapadnoj Srbiji i u Vojvodini.

Inače, grad Smederevo aktivno učestvuje u projektu „Otkriti energiju”, koji je u saradnji sa GIZ-om i Ministarstvom započeo pre godinu dana, tako što je odabrano 5 reprezentativnih objekata sa teritorije našeg grada, kojima su danas uručeni i takozvani energetski pasoši.

Gradovi učesnici su deo asocijacije oformljene sa ciljem promovisanja i iniciranja metoda energetske efikasnosti i deo su projekta „Eta gradovi”, koji ima za cilj informisanje i podizanje svesti u srpskoj javnosti o postojećem građevinskom fondu, potrošnji energije u različitim tipovima zgrada i potencijalnim investicionim i neinvesticionim merama za poboljšanje energetske efikasnosti.

Cilj ovog projekta je pružanje podsticaja svim pojedinačnim vlasnicima ili stanarima da naprave sopstvenu preciznu procenu energetske efikasnosti svoje zgrade, na osnovu sličnosti sa različitim referentnim objektima. Istovremeno pruža priliku lokalnim upravama, Vladi Republike Srbije i učesnicima na tržištu da imaju uvid u procenu mogućih ušteda na osnovu globalne procene stanja zgrada u Srbiji.

Izložba termovizijskih fotografija će od 5. do 12. juna biti postavljena u foajeu bioskopske dvorane u Centru za kulturu.

Izvor: smederevo.org.rs