Rešenje problema grejanja je gas


27. februar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Smederevu da treba osavremeniti grejanje i u toplanama sa mazuta preći na gas.

Mihajlović je u Smederevu sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović u Javnom preduzeću za stambena pitanja i toplifikaciju razgovarala o problemima u grejanju.

“Da bi grejanje bilo po propisanim parametrima postignut je dogovor između Ministarstva energetike i rukovodstva toplane da radimo na
osavremenjavanju grejanja i da se sa mazuta pređe na gas”, kazala je novinarima ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da u Srbiji postoji nekoliko toplana koje tokom grejne sezone imaju ozbiljne probleme sa grejanjem, nabavkom mazuta, temperaturom u stanovima.

“Krenuli smo sa Smederevom da rešavamo taj problem”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da se od ukupne energije koja uđe u jedan stan, 40 odsto baci zbog loše toplotne izolacije.

“To znači, kada počnemo da plaćamo samo utrošenu energiju i kada izolujemo stanove, računi treba da budu niži bar 40 posto”, navela je ministarka.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović ocenila je da će prelazak na gas biti na zadovoljstvo svih Smederevaca i da će time biti rešen veliki problem grada.

“Zahvaljujući ministru dobili smo zeleno svetlo i naredbu da se problem toplane reši brzo, da se već ove i naredne godine uradi projekt i da se krene u realizaciju kapitalnog rešavanja problema grejanja”, kazala je gradonačelnica Smedereva.