Rešen slučaj Jovana Nikolića, traži se prevarant!


21. februar 2013. HRONIKA – Otpuštenom bravaru juče uručena potvrda tužilaštva, sastao se sa direktorom Agencije za privredne registre, a ostalo je još da se sastane sa predsednikom Privrednog suda, pa da muke privede kraju.

Ono što je tužilaštvo obećalo Jovanu Nikoliću, žrtvi krađe identiteta, to je juče i ispunilo. Zamenik javnog tužioca Dragan Danilović uručio je tačno u podne u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu nezaposlenom bravaru iz Smedereva dokument u kojem se navodi da se vodi postupak zbog falsifikovanja lične karte. Sa tim dokumentom, koji god organ da pozove nesrećnog Smederevca da mu traži naplatu štete napravljene od strane prevaranta u njegovo ime, Jovan Nikolić će moći da dokaže da nije kriv. Samim tim, ne bi trebalo da plaća silne kazne i dažbine samo zato što ga je neko postavio za vlasnika i direktora preduzeća „Tranšped logistik” i „Novolajn”.

Ipak, uz svu dobru volju, mnogobrojnih institucija, ali i običnih ljudi koji poslednjih dana zovu redakciju „Politike”, nudeći pomoć i izražavajući podršku nezaposlenom bravaru, muke Jovana Nikolića nisu još završene. Naime, ne postoji zakonska mogućnost da Agencija za privredne registre, bar za sada, izbriše Nikolića iz vlasništva i sa mesta direktora dveju firmi. Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović i njegovi saradnici sastali su se juče sa Jovanom Nikolićem. Izražavajući dobru volju i iskrenu spremnost da pomognu, Obradović i saradnici nisu mogli samo na osnovu dokumenta iz tužilaštva da isprave ono što je nepoznati prevarant učinio. Uz konsultaciju sa pravnicima, Nikoliću je savetovano da pokrene postupak pred sudom, naosnovu čijeg rešenja će njegovo ime biti uklonjeno iz registra. Jovana Nikolića danas će primiti Zlatan Dimitrić, predsednik Privrednog suda. U želji da se slučaj do kraja razreši, Dimitrić bi trebalo da dogovori dalje pravnoformalne korake koji će na kraju dovesti do potpunog ispravljanja ove nepravde.

Interesantno je da su se juče našem listu javili bivši radnici „Tranšpeda”. Privatizovan je 2003. godine, a mnogobrojni radnici postali su „žrtve tranzicije”. Oni su nam dostavili podatke koji bacaju jedno novo svetlo na ceo slučaj. To je zapravo geneza svih promena vlasništva u firmama u kojima se sada vodi kao direktor Jovan Nikolić iz Smedereva. Razlog obraćanjajeste njihova želja da daju doprinos u otkrivanju slučaja krađe identiteta.

Bivši radnici „Tranšpeda” izdvajaju slovenačkog investitora Dušana Pluta. On je kao vlasnik studentske zadruge „Terna”, Novo Mesto (kasnije promenila ime u „Novolajn”, Ljubljana),ušao na beogradsko tržište septembra 2003. godine, na taj način što je kupio većinski paket akcija „Tranšpeda”. Dva meseca kasnije u Beogradu je osnovao firmu „Novolajn”, gde je Jovan Nikolić danas vlasnik. Plut je 2. jula 2004. godine preko „Novolajna” kupio i firmu FIM „Grmeč”, da bi 31. decembra 2008. godine izvršio nekoliko transakcija između povezanih lica. Tačnije, njegov „Tranšped” kupuje od njegovog „Novolajna” Ljubljana osnivački udeo u njegovom „Novolajnu” Beograd. Godinu dana pre toga „Tranšped” je osnovao firmu „Tranšped Novolajn” koja tri godine kasnije menja ime u „Tranšped logistik”.

Pored obimne dokumentacije u kojoj su sve transakcije potkrepljene dokazima, bivši radnici „Tranšpeda” podsećaju i da su posledice ulaska Dušana Pluta na tržište Srbije toda više ne postoji FIM „Grmeč”, nema opreme, nema imovine, nema radnika, zatim „Tranšped” Beograd više ne posluje, nema radnika, nema poslovnu zgradu od 4.000 kvadratnih metara u strogom centru Beograda, nema poslovnica, imovine…

Od svih firmi ostale su samo ljušture. Računi firmi u kojima se vodi kao vlasnik blokirani su. Firma „Novolajn” je od 21. septembra 2012. godine u neprekidnoj blokadi koja iznosi 17.222.807 dinara, dok je „Tranšped logistik” u blokadi od 19. februara 2012. godine zbog dugovanja u ukupnom iznosu od 2.667.068 dinara.

Izvor: Politika