Rešavanje višedecenijskog problema vodosnabdevanja


28. avgust 2013. DRUŠTVO – U Gradskoj upravi Smederevo u sredu su potpisani ugovori sa izvođačima radova u okviru razvoja vodosnabdevanja u Smederevu, što će omogućiti organizovano vodosnabdevanje u moravskim selima, gde živi više od 30.000 ljudi.

Potpisivanju su, pored gradonačelnice Smedereva, dr Jasne Avramović, prisustvovali zamenik gradonačelnika, Bojan Teofilović i predsednik Skupštine grada, Branče Stojanović.

U okviru realizacije druge faze proširenja sistema vodosnabdevanja u Smederevu, koji se sprovodi u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KFW), direktor JKP Vodovod Smederevo, Vladimir Krstin, potpisao je ugovore sa predstavnicima konzorcijuma “Porr-Millennium” za realizaciju projekta „Projektovanje i izgradnja fabrike vode za snabdevanje sela moravskog pravca” i firme “Instel” iz Novog Sada za izgradnju transportnog cevovoda pijaće vode od fabrike u Šalincu do brda Segda u Radincu.

Gradonačelnica Smedereva je tom prilikom istakla da je ovo bitan trenutak za Grad Smederevo, s obzirom da će 4 velike seoske mesne zajednice dobiti konačno vodu posle 24 meseca rada i, po dobijanju gradske vode, biće skinuta sa vodovoda Železare.

„Investicija je vredna 350.000.000,00 dinara, izgradnja fabrike vode košta 3.000.000,00 evra, po sistemu „ključ u ruke”, a izgradnja cevovoda pola miliona evra. Većinu sredstava za otplatu ovih rata obezbeđuje Grad Smederevo”, rekla je gradonačelnica i izrazila nadu da će izvođači raditi kvalitetno, poštujući rokove i da će za dve godine ovim selima biti puštena voda.

„Svim žiteljima Radinca, Ralje, Vranova i Lipa čestitam na upornosti i želim da im poručim da je ostalo još malo vremena do ispunjenja njihovog životnog sna, ako znamo da je rešavanje problema vodosnabdevanja jedan od životnih prioriteta”, poručila je gradonačelnica.

Prema rečima gradonačelnice Smedereva, konzorcijum “Porr-Millennium” je obećao da će Gradu Smederevu pokloniti specijalizovano vozilo tzv. „čistilicu”, kao znak dugogodišnje dobre saradnje, čija je vrednost oko 3.000.000,00 dinara.

Predsednik Skupštine grada, Branče Stojanović, ponovio je da je reč o veoma važnom projektu.

„Treba istaći da je Grad Smederevo jedan od retkih gradova koji nema problema sa snabdevanjem, zahvaljujući investicijama koje su bile u prethodnom periodu, ali i dobrim gazdovanjem sadašnjeg menadžmenta JKP Vodovod. Problem su moravska sela i ovo je jedini način da to rešimo na kvalitetan način i onda zaista možemo da kažemo da smo jedan od retkih gradova koji je potpuno rešio vodosnabdevanje svih žitelja”, kazao je Stojanović.

Direktor JKP Vodovod Smederevo je naglasio da će na ovaj način biće rešen decenijski problem vodosnabdevanja moravskih sela koja nemaju rešeno organizovano vodosnabdevanje, već se snabdevaju iz individualnih izvorišta (bunara), koji ne mogu da zadovolje potrebe za urednim vodosnabdevanjem u kapacitativnom i kvalitativnom smislu.

„Ugovor za projektovanje i izgradnju fabrike vode kapaciteta 200 litara u sekundi na potesu Šalinca potpisan je sa konzorcijumom “Porr-Millennium”, kao najpovoljnijim izvođačem. To je srce sistema koji se odnosi na proširenje vodosnabdevanja ka selima moravskog pravca, što će omogućiti dovoljnu količinu prerađene pijaće vode za stanovnike u moravskim selima”, pojasnio je Krstin.

On je dodao da se drugi Ugovor odnosi na izgradnju transportnog cevovoda do brda Segda, što će omogućiti da se proizvedena voda u pomenutoj fabrici distribuira u prvoj fazi do Radinca, pa će meštani Radinca, Lipa, Ralje i Vranova moći odmah da se priključe na gradski sistem vodosnabdevanja i stvoriti perspektivu da ostala sela moravskog pravca (od Male Krsne do Saraoraca) budu priključena na ovaj sistem.

Krstin je ocenio da su ovo dva najznačajnija dela projekta razvoja vodosnabdevanja, uz treći, koji se odnosi na bunare, odnosno proširenje kapaciteta sirove vode.

Izvor: smederevo.org.rs