Rekonstrukcija odmarališta na Rtnju


29. jul 2013. DRUŠTVO – Rekonstrukcija gradskog odmarališta na Rtnju kasni godinu dana, lokalna samouprava iz budžeta je za radove isplatila ugovorenu sumu od 36 miliona, a nadležni, uprkos svemu, kažu da su zadovoljni napredovanjem posla, iako nemaju odgovor na pitanje kada će biti gotov.

Podsetimo, Skupština grada je, u martu 2010, donela odluku o osnivanju nove ustanove – „Smederevsko odmaralište na Rtnju“. Prethodno je gradu vraćena ruinirana zgrada u rtanjskom selu Mirovu, koja je kao odmaralište prestala da radi pre više od dve decenije. Ustanovu su u politički amanet dobili socijalisti, pa je na mesto direktora najpre imenovana Tamara Đorđević (SPS), a kasnije je na njeno mesto došao Dragan Stanić. Ugovor o rekonstrukciji i dogradnji odmarališta potpisan je 2011, krajnji rok za završetak posla istekao je 20. juna 2012. godine, ali ni godinu dan kasnije objekat nije gotov.

U objašnjenju zašto se kasni, pobrojano je nekoliko razloga: od nekompletne i nedefinisane projektne dokumentacije, preko propusta koji se tiču naročito kuhinjskog dela, do vremenskih (ne)prilika na planini, te neugovorenih dodatnih radova… I, to je većini odbornika bilo dovoljno da usvoje ovakav izveštaj, koji je kritikovala samo opoziciona DSS.

Inače, osim firme VIG, drugi izvođač radova je Preduzeće za inženjering, trgovinu i građevinarstvo ITG iz Smedereva, čiji je vlasnik Milija Barović – funkcioner SPS koji je, u vreme sklapanja ugovora, bio član Gradskog veća zadužen za rad javnih preduzeća. Zato je Agencija za borbu protiv korupcije protiv njega bila podnela prijavu, ali je Barović uspeo da dokaže kako je upravljačka prava u svojoj firmi preneo na drugo lice. Istina, posle opomene iz Agencije…

Za plate tri zaposlena u „Smederevskom odmaralištu na Rtnju“ – od kojih su dva direktora, bivši i sadašnji, lane je iz budžeta Grada izdvojeno 1,8 miliona dinara.

Izvor: novosti.rs