Regataši u Smederevu i ovog leta


26. jul 2013. DRUŠTVO – Kajakaši, kanuisti, čamdžije i jedriličari, u okviru četiri najavljene regate, boraviće ovog leta na Dunavu kod Smederevu. Tim povodom, očekuje se dolazak u naš grad više stotina učesnika iz Srbije i drugih zemalja.

Rečni ekološki karavan, koji će biti organizovan od 28. jula do 6. avgusta 2013. godine, spojiće Dunav, Tisu, Tamiš, Begej i Kanal DTD, kao i sve zaljubljenike reke. Učesnici ove, ali i najveće međunarodne i najduže rečne regate na svetu, Turističke dunavske regate – TID, 58. po redu, kao i dve jedriličarske regate, boraviće i u našem gradu.

“REKA”, rečni ekološki karavan, startuje 28. jula u Opštini Stara Pazova iz podunavskog sela Stari Banovci koje se nalazi na 1.190 km dunavskog toka, gde će biti organizovano i zatvaranje regate.

Regata startuje sa gradske plaže “Venecija” u Starim Banovcima, nastavlja do Pančeva, a u Smederevo, kao drugu pristanišnu stanicu, stiže 29. jula.

U Smederevu je obezbeđeno sve što je potrebno za učesnike regate, a gostoljubivi domaćini potrudili su se i obezbedili, uz smeštaj regataša u Smederevskoj tvrđavi, sadržajan program koji se sastoji iz dva del.

Prvi, dnevni deo programa planiran je uz tamburaše, kuvanje čorbe, kulturno – umetnički program, sportsko nadmetanje u malom fudbalu između predstavnika domaćina i komandnog broda regate.

Drugi deo programa u Smederevu, u večernjem časovima, nakon obroka koji je gratis za sve učesnike regate, biće u Paviljonu Smederevske tvrđave, gde će se održati muzički program.

Učesnici će zatim ploviti Dunavom, kanalom Dunav – Tisa – Dunav (DTD), upoznati lepote Begeja, Tise, Tamiša, sve do krajnjeg odredišta, odnosno, polazišta – Starih Banovaca, u Opštini Stara Pazova.

U Starim Banovcima 6. avgusta biće organizovan doček regataša, završni program i svečano raspuštanje – zatvaranje regate “REKA”, besplatna večera, diskusija…

Kroz Srbiju prolaze i učesnici najveće međunarodne i najduže rečne regate na svetu, Turističke dunavske regate – TID, 58. po redu, ove godine ih je 135, kojima će se pridružiti i oko 40 kajakaša i kanuista iz Srbije.

Na putu kroz Srbiju, učesnici će boraviti 16 dana, zaustaviće se u 14 mesta i posetiti 11 gradova i opština.

Stanice na dunavskom putu kroz Srbiju su Apatin i Bogojevo, zatim Bačka Palanka, Novim Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Golubac (Dobra), Donji Milanovac, Tekija i Kladovo, da bi 10. avgusta, nakon Brze Palanke, produžili ka Crnom moru.

Smederevo je tradicionalno jedno od odmorišta kajakaša i kanuista na tom putu koji dolaze iz celog sveta. U našem gradu regataši će biti u petak, 2. avgusta.

Regata je startovala u nemačkom gradu Inglštatu, a okončaće se nakon dva i po meseca i 2.840 pređenih kilometara, u rumunskom selu Sveti Đorđe. Regata prolazi kroz deset, a zaustavlja se i boravi u sedam država.

Još dve regate, i to jedriličarske, planirane su tokom leta. Od 2. do 4. avgusta biće organizovana „Velika nagrada Smedereva” u klasi Mikro (tročlane posade), koja će se bodovati za Državno prvenstvo.

Organizator, Brodarski klub „Metalac” Smederevo, za istu klasu planira i „Šarlov kup”, tradicionalnu regatu koja se organizuje tokom „Smederevske jeseni”, ove godine 7. i 8. septembra, u znak sećanja na nekadašnjeg istaknutog smederevskog sportskog radnika, Šarla Poznića.

Izvor: smederevo.org.rs